Добро и богоугодно начинание е подхванало монашеското  братство на Чекотинския манастир “Свети Архангел Михаил”. Желанието на Божиите служители е да изградят подход за инвалиди, който ще помогне на хиляди възрастни, трудно подвижни миряни, а също така и на хора в неравностойно положение, да стигат по-лесно до Светата обидел.

 

Макар нужно и полезно, делото е доста скъпо, и не е по силите на братята. Ето защо манастирът набира пожертвования от вярващите и обявява дарителска кампания. Желаещите да помогнат могат да преведат пари по банковата сметка на Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил”

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди

BIC: CECBBGSF IBAN: BG43CECB97901076292300

 

Повече за инициативата ни разказва епископ Михаил, игумен на манастира: “Идеята се зароди у нас от доста време, тъй като с мъка наблюдаваме как вярващи в неравностойно положение, инвалиди на колички и дори възрастни миряни не могат да слязат до манастира. Естественият ландшафт на местността е планински, скалист, с множество възвишения и стръмнини. Обителта е построена върху терен с голяма денивелация, намира се в пресечена местност и буквално целият комплекс е в стълби. Всичко това възпрепятства част от поклонниците. Имаше случай да отпратим група инвалиди, дошли с автобус, които за жалост не са били предварително запознати с особеностите на района”, не крие болката си игуменът на манастир “Св. Архангел Михаил”.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 2

Той споделя, че за да могат все пак хората да се докоснат до благодатта на светата обител, на входа й преди време е бил изграден малък параклис, където вярващите да запалят свещ и да измолят Божията помощ, но това е само временно решение.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 3

Така се е стигнало до идеята да се изгради подход-рампа под формата на укрепени бетонови площадки със защитни парапети отстрани, по които инвалиди и трудно подвижни хора да слизат към манастира и после да се изкачват обратно.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 4

Отците дълго търсили решение на въпроса от коя страна да издигнат съоръжението, което ще направи манастира по-достъпен за миряните. “Намерихме строител, който ни посъветва как точно да стане. Открихме и бригада, която да изгради подхода. Трябва обаче да се купят материали, метал, бетон, кофражи, а също така да се плати възнаграждение и на майсторите, които прехранват семейства с труда си”, разказва Епископ Михаил.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 5

Ето защо от няколко месеца Чекотинският манастир събира дарения. Ловчанският Митрополит Гавраил е благословил начинанието и също го е подкрепил финансово, а предназначението на парите вече е строго определено.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 6

Желанието на братята е до 8 ноември т.г., когато Църквата чества деня на Свети Архангел Михаил, а Светата обител отбелязва своя храмов празник, поне част от съоръжението да бъде изградено. Стотици вярващи са подкрепили добрата и полезна идея, отделяйки от личните си средства.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 7

Чекотинският манастир “Св. Архангел Михаил” се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана. Смята се, че манастирът е бил построен в края на 12в. – първата половина на 13в. Съществуването му се свързва с т.нар. крепост “Боженишки урвич”, която се намира на около 4км от него. От теренни проучвания на тази средновековна крепост се заключава, че в нейното подножие също е съществувал църковен комплекс по време на Второто българско царство, като двата религиозни комплекса – Чекотинският манастир и църковният комплекс на крепостта – са били в тясна връзка.

 

Богоугодно дело! Дарителска кампания помага на Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" да изгради подход за инвалиди - Снимка 8

При падането на Боженишкия урвич в Османско владение в края на 14в. манастирът е разрушен. През 17в. е открита полуразрушената църква на Чекотинския манастир, която е възстановена. За съжаление този период от съществуването на манастира е кратък, тъй като той отново е разрушен, най-вероятно по време на кърджалийските набези. Следващото частично възстановяване на църквата е станало някъде към средата на 19в. с усилията на местното население от село Осиковица, гр. Тетевен и други селища. За това свидетелства издълбаната 1847г. в камък на прозорчето от южната страна на църквата. Всъщност църквата е и единствената сграда от средновековния манастир, която частично е оцеляла и до днес. Църквата има типичната архитектура на християнските храмове от 12-13в., като представлява еднокорабна базилика с предверие, абсида и цилиндричен свод.

 

Правят впечатление вентилационните изводи в четирите й ъгъла. От двете страни на църквата се виждат две срещуположни, издадени навън ниши. Северната ниша скрива тайна врата и подземен тунел, който е водел до старата битова сграда, извисявала се на скалата до църквата. Този проход е използван и от Васил Левски, когато се е криел тук. Входът към църквата е нисък и сводест, оформен с дялани камъни. Най-отгоре над портата е изсечен кръст, а отляво и отдясно са изобразени съответно луната и слънцето с две звезди. Един от редките стенописите на църквата е този на самия Бог, който е изрисуван на тавана като старец в бяла мантия в цял ръст, с триъгълен ореол и заобиколен от звезди на небесен фон. Интерес представляват също така и иконата на Св. Мина, изографисана от хаджи Иванчо от Габрово, както и дървения иконостас с богата дърворезба със стилизирани лозови листа и гроздове, дело на тревненски майстори.

 

Банковата сметка на Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил” е

BIC: CECBBGSF

 

IBAN:

BG43CECB97901076292300