Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите, е починал. Духовникът е издъхнал тази вечер в кърджалийската болница. Боян Саръев си отиде от този свят на 67-годишна възраст на Стефановден, денят в който преди 20 години в иракският град Кербала, загина племенникът му Николай Саръев.

Бог прибра отец Боян Саръев на Стефановден

През последните над 3 десетилетия отец Боян служеше в храма "Успение на Пресвета Богородица" в кърджалийския квартал "Гледка". Свещеникът стана известен в началото на 90-те години, когато основа Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" и си постави за цел да върне в православната вяра българо-мохамеданите, какъвто е и произходът на самия Боян Саръев.

Бог прибра отец Боян Саръев на Стефановден - Снимка 2

Той е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в "Симеоново". През 1990 година е ръкоположен за дякон, а след това и за свещеник в Пловдивската епархия.

Племенникът на Боян Саръев - лейтенант Николай Саръев почина от раните си, понесени при взривяването на българската база "Индия" в Кербала през декември 2003 г. След това отец Боян заяви, че ще съди българската държава, задето е жертвала своите синове заради американски интереси.

Според запознати през последните месеци свещеникът бил с влошено здраве. Преди дни бил настанен в интензивното отделение на кърджалийската болница МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Преди това се е лекувал в "Токуда".

Източник: lupa.bg