Бившият изпълнителен директор на „Пирогов“ проф. д-р Иван Поромански разкри в сигнал как се източва бюджетът на спешния институт с измислени обществени поръчки и явни кражби. Оказа се, че сред най-активните в схемите е бившият зам.-директор на „Пирогов“ Красимир Николов, в момента началник на политическия кабинет на здравния министър проф. Христо Хинков!

Проф. Поромански, уволнен от поста от аптекарката Асена Сребезова по време на одиозния кабинет „Кирил Петков“, обясни, че данните за злоупотреби са предадени и в прокуратурата.

Засега оттам мълчат дали се прави нещо за разбиване на здравния октопод, засмукал „Пирогов“.

Ето и пълния текст на сигнала на проф. Иван Поромански до държавното обвинение:

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

До 29.06.2022 г. заемах длъжността изпълнителен директор на болница „Пирогов“ ЕАД. На 30.07.2021 г. получих рапорт от Ивайло Манджуков на длъжност Началник отдел „Информационни технологии“ съгласно, който „Договор за доставка на оборудване“ с изпълнител „Стоун компютърс“ се очаква доставка на сървъри, сторидж, комуникационно оборудване, софтуер и др.

Бившият шеф проф. Иван Поромански: Човек на министъра източва „Пирогов“

Д-р Красимир Николов, началникът на кабинета на здравния министър, е готов клиент на прокуратурата и съда

Процесният договор е подписан след докладна записка на зам.-директора по административни дейности Красимир Николов и по негово настояване и след съгласуване с Лучия Добрева – директор Дирекция „ИД“.

В своята докладна ИТ специалистът твърди, че договорът е при изключително неизгодни условия за болницата, като в последствие ще бъдат доставени 4 бр. сървъри при положение, че нуждите на болницата сега могат да бъдат покрити с 1 или 2 сървъра.

С парите на болницата ще бъдат купени два сървъра на стойност 120 000,00 лв., а останалите ще бъдат най-вероятно на склад поради факта, че просто не са нужни.

На следващо място стойността на сториджа е 300 000,00 лв., а реалната пазарна стойност, на която може да се намери, е 150 000,00 лв.

След този доклад поисках обяснения от зам. икономическия директор Краси Николов, който нямаше логично обяснение. Д-р Лучия Добрева очевидно подкрепи изложеното д-р Николов и обуслови голословно необходимостта от заплащане на тази обществена поръчка.

В този период началник отдел Обществени поръчки беше Христина Лекова, която провеждаше всички обществени поръчки. След като я попитах за това, че договорът е очевидно сключен при неизгодни условия за болницата, Христина Лекова яростно защити Николов и Добрева, като дори написа доклад по случая.

На 17.03.2022 г. с моя заповед беше съставена комисия за вътрешна проверка по договор с фирма „Арроба груп“ ЕООД за доставка на софтуер в размер на 29 000,00 лева.

Резултатът от проверката установи, че софтуерът не е доставен на лечебното заведение, но г-н Николов е докладвал да се извърши плащане към дружеството доставчик, както и че е проведено обучение на служители от ТРЗ от изпълнителя, но реално по данни на служителите обучение не е проведено. По този договор е работила Христина Лекова, а приемо-предавателният протокол е подписан от зам. икономическия директор Краси Николов.

Изложеното пред Вас е само малка част от извършените безобразия на лицето Краси Николов.

От притеснение за живота и здравето ми подавам сигнала сега, тъй като вече не съм изпълнителен директор и срещу мен не могат да упражняват натиск.

Източник: narod.bg