Бизнесменът от Смолян – Христо Халваджиев, известен като дългогодишен ковчежник на босовете на групировката СИК Красимир и Николай Маринова, издъхна на 58-годишна възраст. Той си отиде от този свят на 11 ноември в резултат на мистериозен инцидент в плувен басейн в София.

 

В началото на месеца Халвата, както беше известен финансистът на братя Маргини, е бил открит с разбит череп в обществен басейн в столицата, като странното е, че нито един от посетителите на плувния комплекс не е видял какво се е случило. Според медиците Христо Халваджиев вероятно се е подхлъзнал при влизането в басейна и си е ударил главата в ръба, вследствие на което е изпаднал в кома.

 

Халвата е лежал няколко дни в болница в непробудна кома преди да издъхне на 11 ноември. Той е бил погребан в родния си град Неделино, а на погребението му не са присъствали дългогодишните му покровители братя Маргини. Отсъствието на босовете на СИК от траурната церемония официализира слуха, който се носи от няколко години в Смолянския регион, че Маргините са свалили доверието си от дългогодишния им финансист. Намеква се и за злоупотреби за над 3 млн. лв…

 

Христо Халваджиев – Халвата придоби национална криминална слава през есента на 2008 г., когато беше зрелищно арестуван в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ при полицейска акция и обвинен заедно с още петима души за манипулиране на търгове по обществени поръчки за доставка на горива. Според обвинението, което впоследствие катастрофира в съда, Халваджиев е извършил длъжностни престъпления, свързани с търгове за гориво за нуждите на Медицинския университет в Пловдив и общините Смолян, Златоград и Неделино. Освен това силоваци от обкръжението на Халвата принуждавали чрез рекет собственици на малки бензиностанции да купуват горива от тях.

 

Бившият ковчежник на Маргините издъхна при мистериозни обстоятелства

Христо Халваджиев

Бандата на Халвата смесвала горивата от Лук Ойл“ с разредители и ги доставяла на бензиностанциите, давайки им сертификат на руската петролна компания. Смята се, че от тази схема, която е продължила години наред. Маргините спечелили над 20 млн. лв. Христо Хаваджиев прекара няколко седмици в ареста, след което бе пуснат под домашен арест, а натискът на прокуратурата и МВР да стане защитен свидетел срещу босовете на СИК, претърпя провал. Халваджиев бе официален съдружник с третия от братята Маргини – Димитър в общо 6 търговски дружества, освен това беше началник на клона на СИК в Смолян – родният град на Красимир и Николай Маринови.

 

Година и половина преди Халвата да бъде закопчан, братя Маргини бяха арестувани като поръчители на убийствата на Иван Тодоров – Доктора, Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов, сочен за един от основателите на варненската групировка ТИМ. Заради това неговият арест и последвалите обвинения бяха тълкувани като опит на държавата да спре нелегалните финансови потоци към братя Маргини. В крайна сметка босовете на СИК бяха оневинени по обвиненията за поръчкови убийства, ковчежникът им Христо Халваджиев също не беше осъден.

 

През последните 3 години от живота си финансистът на братя Маргини изведнъж изчезна от обкръжението им и тръгна упорит слух, че е бил хванат да отклонява пари от туристическия бизнес на СИК.

Според мълвата Халвата източвал касата на братя Маргини чрез завишени фактури за покупка на имоти и ремонтни дейности на заведения по Южното Черноморие, купувани с парите на братя Маринови и записвани на имената на подставени лица от Смолян и региона.

 

През пролетта на 2020 г. няколко месеца след като Халваджиев официално излезе в пенсия като касиер на братя Маргини, маскирани мъже нахлуха посред нощ в къщата на брат му Ясен Халваджиев, завързаха със свински опашки ръцете му и тези на 59-годишната му съпруга Росица и извършиха щателен тараш на дома му. Според пострадалия Ясен маскираните бандити съумели да откраднат само 800 лв. и дебитна карта на името на 81-годишната му тъща. В Неделино обаче тръгнаха слухове, че грабителите изпразнили метална каса, в която се съхранявали милиони на Христо Халваджиев от съвместната му бизнес дейност с Маргините. Извършителите на дръзкото криминално нападение така и не бяха заловени и изправени пред съда, а в Смолян и региона дълго се коментираше, че грабежът е бил  мутренска наказателна акция, насочена срещу Христо Халваджиев.

 

През последната година от живота си, Халвата живееше в София, като според негови познати се е занимавал с покупката на парцели и тяхната последваща продажба. Други твърдяха, че Халваджиев отново е спечелил доверието на братя Маргини и те му поверили строителството на луксозна сграда в района на най-скъпата столична улица – „Оборище“. Истина или спекулация, но Халвата умря по мистериозен начин малко преди лъскавата жилищна сграда в центъра на София да бъде окончателно завършена.

Източник: Уикенд, crimesbg.com