Бил Гейтс и тайните, които не знаем за него

На 17 години той е най-богатият човек на планетата, а от десетилетия е един от най — богатите хора в света. Човек би помислил, че знаем всичко за Бил Гейтс. Основателят на Microsoft не обича да е в светлините на прожекторите, държи се далеч от очите на обществеността и има някои малки странности. Порталът "Grunge" обаче разкри и някои факти за мултимилиардера, които показват неговото друго лице.

1. Университет бил много по-труден, отколкото е очаквал

Още от малък Гейтс е показвал, че е по-умен от "простосмъртните". Училището било най-малкият проблем в живот му, а с отличните си оценки впечатлявал всички около себе си. Той обаче очаквал, че така ще бъде и в Харвард, но се излъгал. Още на първия изпит по теоретична математика изкарал четворка и решил да се прехвърли на приложна математика.

2. Когато основавал "Майкрософт" също правел грешки

Съсобственика на Microsoft Пол Алън познава Гейтс още от гимназията. И именно онова лято, когато Бил Гейтс завършвал гимназия, започнали съвместна работа. Те направили малък компютър за измерване на трафика. След шест години и няколко хиляди долара загуба, двамата се отказали от тази работа и се посветили на по-важни неща.

3. Бил Гейтс е бил арестуван

През далечната 1977 г. Бил Гейтс бил арестуван в щата Ню Мексико заради пътно престъпление. Никъде не е отбелязано защо точно е бил задържан. Самият Гейтс не говори много за това. Някъде може да се намери информация, че Гейтс е бил арестуван заради превишена скорост, но той казва, че изобщо не си спомня защо е бил арестуван.

4. "Никой не е забогатял от програмиране"

В края на седемдесетте години на миналия век, Гейтс води остра борба срещу незаконното копиране на програмите. Той бил уверен, че аматьорския подход за споделяне на собствената си работа, какъвто са имали бившите програмисти, няма да доведе до развитие на програмирането, защото всички ще крадат чужди работи. А през 1980 г. заявил: "Не съм чувал за някой, който е забогатял от писане на програми.". Той самият по-късно придобива огромно богатство именно заради програмирането.

5. Голям благодетел

Бил и Мелинда Гейтс досега са дали около тридесет милиарда долара на различни благотворителни сдружения. Тяхната най-голяма цел е да унищожат маларията. Всяка година те дават около два милиарда долара за изследване и създаване на ваксина срещу малария и програми за предотвратяване на заразата. [caption id="attachment_512918" align="aligncenter" width="588"]Бил Гейтс крие странни загадки Бил Гейтс крие странни загадки[/caption] Дори и след смъртта си Бил Гейтс планира да продължи със същото темпо и казва, че на децата си ще им остави само десетина милиона долара. Цялото си останало състояние обаче ще остави за благотворителност.