Допреди 6 месеца българската пържола се равняваше на плодовете и зеленчуците и бе сред най-евтините основни храни, докато към днешна дата вече се нарежда сред най-скъпите в Европа. Почти всички страни-членки на ЕС отчетоха поскъпване на месото спрямо февруари м.г. Оказва се обаче, че у нас то е скочило най-много – с цели 8.2%. След нас не нарежда Румъния, където поскъпването е със 7.7 на сто и Хърватия – със 7.1 на сто.

 

Не се налага статистиката да ни казва, че цената на месото хвърчи нагоре още от миналата година. Към момента плешката и котлетите гонят 15-18 лв., а в по-скъпите магазини ще ви трябва поне 20-ачка за килограм. Телешкото пък е още по-скъпо, дори готовата кайма вече е на цена между 12 и 14 лв./кг., при положение, че преди няколко месеца се предлагаше за 9 лв./кг. очаква се цената на агнешкото за Великден да надмине 30-35 лв./кг.

Тенденцията за покачването цената на месото е ясна още с предупреждението на животновъдите, че не смогват да отглеждат животните си заради липсата на сериозна помощ от държавата и няма как да предлагат евтино месо на родния пазар.

Българското месо на пазара е все по-дефицитно, въпреки че потребителите търсят точно родно производство.

 

Истината е, че месото поскъпва в цяла Европа, като Евростат отчита, че през февруари е скочило с 3.3% на годишна база. Най-много се е повишила цената на свинското месо – с 5.7%, следвано от агнешкото  и козето – с 4.5%, а говеждото и телешкото се е повишило с 3%.

Поевтиняване се забелязва единствено при пилешкото месо с 1.6% спрямо февруари м.г. Вероятно причината за това е, че се купува най-малко заради постоянните болести при птиците.

Източник: Уикенд