Правителството откраднало негова стратегия

Лидерът на новосформираната партия „България без цензура” Николай Бареков изплака от премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан.

Той заяви, че за пореден път стратегията на правителството е открадната от него. Идеята за безплатен таблет за всеки ученик в страната до 12-ти клас фигурира в официален документ на „България без цензура”, но въпреки това Орешарски, Местан и Станишев не са се спрели да я откраднат. Бареков изплака, че това е втората поред брутална кражба от партията му, след като преди това председателят на БСП Сергей Станишев им открадна идеята за провеждането на референдум за плоския данък.

[caption id="attachment_286896" align="alignleft" width="300"]Бареков се жалва, че правителството откраднало негова стратегия Бареков се жалва, че правителството откраднало негова стратегия[/caption]

Новоизлюпеният политик припомни, че бе разпънат на кръст от редколегията на „Шоуто на Слави” и от ДПС заради идеята за безплатните таблети. Той се жалва, че правителството не спира да прилага популистките методи като краде техните идеи, които имат „финансова обстановка за прилагането им”. Бареков поясни, че възнамерява да осигури парите за таблетите от партийните субсидии от последната петилетка. Изчисленията сочат, че сумата, необходима за осъществяването на идеята се равнява на стойност между 120-150 милиона лева. Журналистът-политик посочи, че тези средства могат да се осигурят от европейските фондове за образование и технологии.

Бареков побърза да разясни и ролята на президента Росен Плевнелиев в цялата тази схема. Той попита защо държавният глава, който вчера бе освиркан от софиянци, защо си мълчи по този въпрос, при положение, че ежедневно говори за нови технологии. Бареков пита и защо Росен Плевнелиев е направил така, че да подпомогне само бизнеса на приятелския си кръг в областта на зелената енергия, а не подкрепя идеята за безплатни таблети.

Новият политик е гневен от това, че във века на технологиите, у нас на всеки 11 ученика се пада по един компютър, докато в останалите страни от Европа, съотношението е 4:1. В заключение той подчерта, че ако държавата наистина има амбицията да се развива в областта на образованието и високите технологии, идеята с безплатните таблети трябва да бъде приложена на практика, пише pik.bg.