Американският президент Барак Обама поверил мисията на Джон Кери и Хенри Кисинджър

Администрацията на американския президент Барак Обама действа активно зад кулисите в търсене на нов старт в отношенията с Русия – пише в. „Преса”, като се позовава на агенция Блумбърг. Тайната мисия за стопляне на връзките по оста Вашингтон – Москва е поверена на двама държавни секретари – настоящия Джон кери и бившия Хенри Кисинджър (1973-1977) – отбелязва изданието. Барак Обама се надява дипломатите да убедят управляващите в Кремъл да променят политиката си в Източна Украйна за сметка на частично вдигане на санкциите и активно сътрудничество в други критични точки по света.

[caption id="attachment_433116" align="alignleft" width="300"]Барак Обама и Путин не се понасяли - твърди агенцията Барак Обама и Путин не се понасяли - твърди агенцията[/caption]

Американският президент взел решението да се работи за помирение с Русия на базата на подробен доклад на Националния съвет за сигурност от декември, 2014 г. за плюсовете и минусите в политиката на Щатите спрямо Москва. Белият дом е помолил Кисинджър да се свърже директно с руския президент Владимир Путин и да лобира в подкрепа на американската инициатива. От своя страна Джон Кери е предложил да посети руската столица и да разговаря лично с Владимир Путин тет а тет. Според Блумбърг преговорите са били във финална фаза, но в крайна сметка са пропаднали заради малката вероятност визитата да завърши без сериозен пробив. Въпреки това Джон кери остава основна щатска фигура в диалога с Москва, тъй като поддържа отлични отношения с външния министър на Русия Сергер Лавров. Двамата често разговарят по телефона за разлика от Владимир Путин и Барак Обама, които хранят освен политическа и чисто човешка антипатия помежду си – отбелязва Блумбърг. През последните седмици Джон Кери е разяснил на Лавров условията на САЩ за нормализиране на отношенията между двете страни. Те включват прекратяване на руската помощ за сепаратистите в Източна Украйна и спазване на примирието от Минск срещу частично вдигане на санкциите. Щатите са склонни да оставят за по-нататък решението за кризата около анексията на Крим – коментира Блумбърг. Според агенцията засега от Москва реагират хладно на щатската инициатива.