Банките поднесоха поредния подарък на клиентите си – ударно повишиха такси и комисионни. Още миналата година трезорите се постараха с тарифите за месечна поддръжка на сметка, операциите на каса в офис и превод на суми.

 

Към днешна дата промените при най-масовата операция – теглене на пари от банкомат, са по-редки. Най-евтината възможна такса, ако теглите от банкомат на вашата банка, е 20 стотинки. Тя е фиксирана и се начислява само от Общинска банка.

БАКБ, ЦКБ, ОББ, „Инвестбанк“, „Търговска банка“ и „КВС Банк“ удържат такса в размер на 0.30 лв. за операцията.

 

Банките удрят с нови такси – тесли клиентите

При „Интернешънъл Асет Банк“ таксата е 50 стотинки. Единственият трезор, който за момента не начислява такса за първите 20 транзакции на година, е Ти Би Ай, но след това удържа по левче за всяко теглене. Към момента почти по равно са онези банки, които са с фиксирана такса и тези, удържащи различни суми, представляваща процент от изтеглената сума. Минимумът обаче е 0.30 лв. Процентът от сумата пък варира от 0.1% (при „Алианц Банк“, ПИБ и „Тексим Банк“), минава през 0.15% при ДСК и Пощенска банка и стига до 0.16% при „УниКредит Булбанк“.

 

Казано с други думи, ако изтеглите 800 лв. наведнъж от банкомат на банката, издател на картата, ще платите в най-добрия случай такса от поне 80 ст., а най-скъпият вариант е 1.28 лв.

Тегленето от банкомат, който не е издател на картата ви ще ви струва по-висока цена. Там сумата започва от левче и достига до 0.20% от парите, които ще изтеглите, но минимум 1.50 лв. за всяка операция.

Източник: Уикенд