Вилнеещият снежен ад в страната вече взе първите си жертви

От НИМХ към БАН предупреждават, че през следващите няколко дни България ще бъде застигната от истински снежен ад.

През утрешния ден облачността ще е значителна като са възможни разкъсвания над Северозападната част от страната. Слаб сняг ще превалява главно в Източна и Южна България. Времето ще остане студено като максималните температури ще са под нулата – между минус 2 и минус 7 градуса.

[caption id="attachment_432890" align="alignright" width="300"]Вилнеещият снежен ад в страната вече взе първите си жертви Вилнеещият снежен ад в страната вече взе първите си жертви[/caption]

Над планинските райони облачността ще е значителна като сняг ще превалява главно над Родопите. Вятърът ще е от умерен до силен като постепенното му ориентиране от североизток ще създава усещането за още по-ниски температури. Термометрите на височина 1 200 метра ще сочат минус десет градуса, а на 2 000 метра – минус 15 градуса.

Междувременно Нова тв отправиха предупреждение, че в допълнение на истинския снежен ад, който ще застигне страната, утре над Варна се очакват и ураганни ветрове. Усилването на вятъра ще започне още през тази нощ като утре поривите му ще достигнат 27-28 м./сек. От там предупредиха, че хората трябва да бъдат особено внимателни и да подготвят жилищата си за предстоящата буря.

Сегашният снежен ад ще продължи и през първите дни от Нова година, когато заради рязкото застудяване ни очакват и нови порции снеговалежи. Към момента заради студа, който е сковал Варна, в социалните домове са настанени близо 100 социално слаби лица. Таня Василва, която е началник на отдел „Социални услуги” към община Варна обяви, че имат готовност да приемат още около двайсетина души, а при необходимост ще бъдат монтирани и допълнителни легла.

Вихрещият се снежен ад в страната вече взе и първите си жертви – 30 годишен мъж от врачанското село Бързина и 56-годишен мъж от Враца, който е бил открит в автомобила си, попаднал в снежна блокада. Студът предизвика хаос и на Централна гара в София и скова стрелките на часовника, пише pik.bg. От АПИ предупреждават да бъдете особено внимателни на пътя и задължително да се информирате за състоянието на пътищата към дестинацията, към която смятате да поемете.