Проф. д-р Георги Чернев е началник на отделението по кожно-венерически болести към Медицинския институт на МВР. Притежава сертификат за успешно завършено обучение по дерматохирургия и завършена магистратура по здравен мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. Член е на Българското дерматологично дружество и Немската дерматологична академия, хоноруван преподавател в Университета в Рим за учебната 2015-2016 г. Има над 750 научни публикации в международни списания, 3 книги, съавторство в международен атлас, както и редица участия в научни форуми в България и в чужбина с над 50 представени постера на конгреси на Европейската академия по дерматология и венерология. В последните години сред научните интереси на проф. Чернев централно място има темата за нитрозамините и рака.

Според определението на Европейската агенция по лекарствата нитрозамините са химични съединения, класифицирани като вероятни човешки канцерогени въз основа на проучвания върху животни. Регулаторите на ЕС за първи път разбраха за нитрозамини в лекарства в средата на 2018 г., когато нитрозаминовите примеси, включително N-нитрозодиметиламин (NDMA), бяха открити в лекарства за кръвно налягане, известни като сартани. Според агенцията има малък риск примесите на нитрозамини в нивата, открити в лекарствата, да причинят рак при хората. Но като допълнителна застраховка се изисква производителите на лекарства да имат “подходящи стратегии за контрол, за да предотвратят или ограничат наличието на тези примеси и когато е необходимо, да подобрят своите производствени процеси”. Наскоро професорът съобщи в своя фейсбук профил, че е зачислен от Scholar GPS към 0,05% от “топучените в световен мащаб съобразно публикационната и научна активност, приноси и реализации и др.” Scholar GPS е американска компания за анализ на научна дейност на Meta Analytics LLC.

- Проф. Чернев, как се случи класирането ви, очаквахте ли го?

- Честно казано, бях изненадан. Подборът се прави по правилата на организацията и на базата на научната активност, организацията на конгреси, презентирането на доклади с научна значимост, приноси към здравеопазването в световен мащаб. Не съм кандидатствал, не съм се предлагал. Просто получих писмо, с което агенцията ме известява за решението си.

- В последните години работите много по темата за меланома – най-смъртоносния вид рак на кожата, с фокус върху ролята на нитрозамините. Мислите ли, че това е привлякло вниманието?

- Не мога да кажа. Но да, в последно време темата за лекарствено индуцираните кожни онкологични заболявания ми е изключително интересна. Лекарствата трябва да имат основно позитивен ефект, естествено. Но регулаторните органи откриват, че понякога в самите субстанции се откриват отявлени канцерогени. Темата е значима и определяща честотата на рака на кожата, но и на тази в световен мащаб. Това са нашите изводи.

Проф. Георги Чернев

Снимка: Румяна Тонева 

 

- Говорите за фактори за рак на кожата, които са извън ултравиолетовите лъчи?

- Най-новите знания свързват влиянието на ултравиолетовите UV лъчения и нитрозамините, така нареченото метаболитно препрограмиране на туморните клетки. Част от тези нитрозамини, които може да бъдат открити в лекарства, са фото- и генотоксични. Под влияние на слънчевата радиация тези вещества могат да увредят кожните клетки. Опасен е сумарният ефект от двата фактора. Това е съвсем ново понятие в медицинската литература, което тепърва трябва да се доказва или отхвърля. Наричаме го нитрозофотокарциногенеза. Първоначалните данни са, че фотокарциногенезата вероятно е свързана и с нитрозофотокарциногенезата. Тоест приемът на нитрозамините - вероятно от замърсени лекарства, може би участва като фактор за рака на кожата.

Вероятно същото важи и за приема на нитрозамини с храната или водата. Нитрозамини в големи концентрации има и в цигарения дим – най-честата причина за рак при хората.

Всички възможни фактори трябва да бъдат проверени и съответно при доказване на някакво тяхно влияние да бъдат неутрализирани.

Регулаторният орган например на САЩ – FDA (Агенцията по храните и лекарствата) е обявил около 300 от често използваните медикаменти, които са контаминирани, нерегламентирано замърсени с канцерогени.

В най-новите си проучвания нашият екип за първи път в световната литература изказа тезата, че причината за рака не е генералното отслабване на имунитета, а поликонтаминацията на полимедикацията, приемана от пациентите плюс слънчевата светлина. FDA индиректно го потвърди.

- Какво означава това в болничната ви практика?

- Имаме публикации за десетки случаи на пациенти, които сме описали. Става въпрос за пациенти, приемали по 5-6 медикамента, потенциално замърсени с нитрозамини, за които подозираме, че в резултат на определени промени са развили клетъчни мутации, прераснали в кожни тумори. Това се подкрепя от все повече международни проучвания, но чак сега, през 2024 година.

Предполага се, че рискът от хетерогенни видове рак, включително кератиноцитни тумори и меланом, се влияе до голяма степен от излагането на множество канцерогени на фона на поликонтаминация при полимедикацията на пациентите. Това е повече от гениална идея и интерпретация.

- Как теоретично може да се получат замърсяванията, за които говорите?

- Част от контаминациите може да са резултат на производствения процес, но като цяло за различните групи медикаменти механизмите може да са различно.

Част от международните проучвания показват, че регулаторните органи по лекарствата – както в Съединените щати, така и в Европа, могат да разграничат контаминирана от неконтаминирана продукция на пазара. Така че остава да се уточни механизмът на контрол за евентуално замърсяване. Бъдещите проучвания трябва да се фокусират именно върху гаранциите за надежден и постоянен контрол. Важно е на листовките на медикаментите за пациентите и на официалните сайтове, достъпни за всички, да бъдат описани видът нитрозамини и тяхната точна концентрация. Това би било надеждно средство в борбата срещу евентуално замърсяване на медикаменти, ранна превенция - една задължителна информираност на пациентите по отношение на приема на карциногени, на който са изложени.

- Бихте ли обобщили факторите, свързани с рака на кожата?

- Ултравиолетовата радиация от слънцето е доказано водещ фактор във фотокарциногенезата. Тя oопринася значително за възникването на меланома, на плоскоклетъчния и на базалноклетъчния карцином. Но причина за развитие на тези онкологични заболявания може да бъдат и някои генетични синдроми, състояния на вроден или придобит имунен дефицит. Знае се за разпространение на кожен рак и сред хора, заети в каучуковата промишленост и други производства, дължащи се отново на нитрозамини. Както и нитрозамините, за които обширно говорихме и занапред очаквам това да стане водеща тема в онкодерматологията, но и в онкологията като цяло.

Източник: 24chasa.bg