В мътната политическа ситуация изглежда, че България може да забрави за плана за възстановяване и устойчивост. Експерти твърдят, че е почти сигурно, че той отива „на трупчета“ заради вредните емисии от ТЕЦ-овете. С тях е явен провалът на политиците, които не успяха да изпълнят поставените норми от ЕС.

Но както обикновено става в сложната политическа ситуация едва ли някой ще поеме отговорност, а по-скоро ще последва взаимно обвинение и прехвърляне на вина, като горещ картоф.

В същото време обаче в тази ситуация няма как политическите партии да маскират плановете  си, като загриженост за изпълнение на плана за устойчивост.

Служебното правителство положи немалко усилия, за да внесе в парламента промени в нормативните актови засягащи именно плана. Дори ситуацията бе оптимистична и се смяташе, че някои от по-лесните проекти ще бъдат приети.

Сега остава да се чака включването към плановете за възстановяване на всички страни от ЕС нова точка, която е свързана с линията за енергийна независимост от Русия RepowerEU. На свой ред това ще доведе до нови месеци наред време, в които дори може да има проведени и нови избори, ако не се стигне до кабинет в състава на това Народно събрание.

Източник: narod.bg

България изпусна шансове за милиарди от Европа?