Хиляди мъже получиха повиквателни, което хвърли страната в паника.

Всички мъже, които получат повиквателна трябва да се явят задължително във Военното окръжие по местожителство и да предоставят нужните данни за ръст и размери, включително на обувки и облекло. 

Тази операция е съгласно изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Р България. За резервистите и запасняците трябва да бъдат осигурени обувки и униформи, в случай че бъдат мобилизирани или призовани за военна служба.
Някои мъже дори публикуваха документа си в социалната мрежа Фейсбук.

Паника за обявяване на мобилизация се разрази още в края на февруари и началото на март с военната инвазия в Украйна. Тогава от Министерството на отбраната отрекоха категорично и посочиха, че става въпрос за рутинна операция на Централното военно окръжие.

Стана ясно, че това е рутинна дейност, извършвана от структурите на ЦВО – два пъти в годината се прави отписване от военен отчет на съответния набор. Началникът на ЦВО – полк. Георги Петков обясни, че това се случва през юни и декември всяка календарна година. 

Междувременно бе припомнено, че мобилизация може да бъде обявена след решение на НС и указ на държавния глава Румен Радев. Предвид напрегнатата обстановка обаче, не е изключено и това да се случи. 

Запасен, който не изпълни задълженията си, възложени му съгласно чл. 95 от Закона за въоръжените сили на Р България, подлежи на глоба в размер на 270 до 1000 лева.
Източник: blitz.bg

България е в паника! Хиляди мъже получиха повиквателна