Половин България може да потъне под вода

Специалисти алармират, че България се намира на прага на апокалиптично наводнение.

От МОСВ (Министерството на околната среда и водите) алармират, че шест реки са на път да излязат от коритата си, което на практика означава, че половин България може да потъне под вода във всеки един момент. Данните на Евросистемата за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Марица и Дунав сочат, че само за времето от четвъртък до събота миналата седмица, реките Янтра, Искър, Осъм, Огоста, Русенски Лом и Лом ще покачат значително нивото си, отбелязва вестник „Монитор”.

[caption id="attachment_413419" align="alignright" width="300"]Половин България може да потъне под вода Половин България може да потъне под вода[/caption]

Най-сериозно покачване на водите се очаква на реките Янтра и Искър. От екоминистерството предупреждават, че Огоста е на път да достигне критичния си праг. От ведомството вече са изпратили предупреждение до всички общини в България, които се смята, че са застрашени. Предупредени са и служителите на Гражданска защита. Нивото на опасните реки се следи непрекъснато, а институциите трябва да бъдат в готовност да изградят изкуствени диги при нужда. От ведомството посочват, че в резултат на контролираното изпускане на язовирите, на някои места е възможно нивата на реките да се повишат значително.

Данните на НИМХ при БАН сочат, че през утрешния ден се очаква валежите да са между 13 и 60 литра на квадратен метър. За съжаление информационната система за ранно предупреждение на населението при риск от наводнения, върху която работи екоминистерството, се още не е изградена. Тази система е съвместен проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и ще следи нивата на язовирите и реките в реално време, както и дебелината на снежната покривка през зимата. Изграждането й ще коства 15 милиона лева. Припомняме, че в понеделник опустошителен порой помете лясковското село Мер¬даня. Десетки автомобили останаха блокирани в най-ниската част на селото, а водата заля дворове и градини, пише Блиц.