Непрестанните усилия, особено в онлайн пространството, да се докаже, че животът на Земята е започнал в България и че от територията ни произлиза всеки аспект от човешката цивилизация, често се сблъскват с насмешки и не се възприемат сериозно.

 

България е изворът на нефрита 

Въпреки това, сред множеството мнения, коментари и информация, има и категорични доказателства за най-голяма древност, регистрирана именно тук на нашето кътче от Балканския полуостров. Едно такова доказателство е най-старото злато в света, което е открито близо до Варна и е датирано на 4500 години преди новата ера.

 

Още по-стар е друг цивилизационен феномен – обработката на изключително твърдия минерал нефрит. Бижутата от нефрит, открити в България, са по-стари с 1000 до 2000 години от тези в Китай, известен като империя на нефрита с нефритени императори.

 

Възможно е древността на нефритените предмети – както в България, така и в Китай да е много по-голяма, но времето ще разкрие истината. Освен това древните бижутери, са имали много съвършени и непознати за днешния човек уреди за обработка на този минерал. Нефритената жаба от Кърджали е едно от доказателствата – по съвършената й форма няма нито една драскотина, което означава, че не е ръчно обработвана, а с някаква машина, за която днес не се знае нищо.

 

Макар професорът от Минно-геоложкия университет Руслан Костов да отрича, че за жабата е използвано механично съоръжение, е категоричен, че най-старата нефритена култура се е развивала на Балканския полуостров, като най-много доказателства за това има по българските земи. Древните хора по нашите земи, вярвали в магическата сила на нефрита.

 

Перник притежава най-богатата нефритена колекция от времето на неолита в Европа. Историците са категорични, че радомирското село Гълъбник, някога е било от най-богатите на континента.

Източник: Уикенд