Разнородният терен на Дерманци в региона на Луковитско е известен с богатството на дивеч. Този район разполага с всичко необходимо - хълмове, долини, гори, пасища и ниви, както и множество извори и потоци, а най-важното от всичко - река Вит, която предоставя ценната вода за дивата природа.

Даниела Димитрова, председател на местната ловна общност, знае това много добре. Тя осъзнава, че природните богатства не трябва да се считат просто за късмет, а вместо това, работата на ловците е да ги поддържат и увеличават, като проявят грижа и отговорност.

Дивечът се нуждае преди всичко от спокойствие и достатъчно храна. Затова Даниела и нейният мъж, който също споделя страстта към лова, редовно обикалят и снабдяват хранилките с храна. Тя се стреми да насели прасетата дори в тези зони, където те са по-рядко срещани.

Авджия от Дерманци повали страшен звяр на старта на сезона

За да следят движението на дивеча, те използват камери с аудиозапис, което им позволява да отблъснат чакалите и други нежелани горски обитатели. За да гарантират спокойствие, те организират и ловни гонки по старомоден начин.

Въпреки това, те съчетават традиционния лов със съвременни технологии. Всички ловци са оборудвани с радиостанции, което прави излетите им по-организирани и ги поддържа в дисциплинирана форма.

Вече има успех в новия ловен сезон за дерманската ловна дружинка. От изстрела на Николай Колев падна внушителен глиган с тегло над 200 кила.

Източник: blitz.bg