Атанаска Дишева, съдийката, която послушно изпълни поръчката на управляващата коалиция - да бъдат закрити Специализирания съд и прокуратура, в знак на благодарност беше канонизирана за конституционен съдия.

Тя е поредния ръждясал ръжен, използван от Прокопиев и „Черепа“, който се добавя към вече използвания Янаки Стоилов за превземане на съдебната власт. Поредната стъпка от наглата схема беше закриването на Специализирания съд и прокуратура, а изпълнителната Дишева се е заела сериозно и със задачата да оглави „военни действия“ срещу главния прокурор Иван Гешев и да се бори докрай за отстраняването му.

В замяна на услужливото си „професионално“ поведение, тя се облажи с място в конституционния съд, поръчано специално за нея от Прокопиев и „Да, България“. Апропо, връзките й с последните са солидни и не са от вчера. И именно благодарение на тях, а не на някакви кой знае какви качества, те се е издигнала в йерархията.

Оказа се, че съпругът на високопоставена съдия е дясната ръка на Христо Иванов в сектата му "Да, България". Става въпрос за Генади Дишев, който се е издигнал буквално със стремителен устрем във формацията на Иванов.

От член на въпросната партия, той набързо е избран за неин главен секретар. Ранг, който му осигурил предимство при взимането на решения.

Нещо, от което той веднага се възползва, за да осигури джакпот за кариерата на нежната си половинка, като с кадифената протекция на "Да, България", тя е предложена за член на Висшия съдебен съвет.

За да е по-убедителна кандидатурата й, тя е издигната не от Христо Иванов или Дишев, а от знаковата царистка Соня Янкулова, която бе дългогодишен служител в отбранителното министерство, а след това и негов зам.-министър по времето на НДСВ.

Зад номинацията на Дашева застава и съдията от Варна Албена Бонева, която е член на компрометираната неправителствена организация Съюз на съдиите. Целта на бързото издигане на Дишева е повече от ясна - мощно лоби във Висшия съдебен съвет, за да могат от „Да, България“ да го командват дистанционно и да се опитват да издействат индулгенция за богатите си спонсори. Нещо, което се случва и до ден днешен. Дишева послушно изпълнява всички нареждания на „благодетелите“ си.

За да прикрие съмнителната си репутация на безусловно честен и безпристрастен съдия и най-вече за обществено ангажирана личност, Атанаска Дишева насочи вниманието си към закриване на Специализираната прокуратура и съд. Всичко това е напълно разбираемо и следва логическия ход на живота, обективирал липсата на личен и интимен живот и запълнил тази ниша.

За да не сме голословни, ще ви разкрием само малка част от схемите и далаверите на госпожа съдийката. Дишева е използвала като нуждаеща се ведомствен апартамент с площ 173 кв.м. в кв. Изток, за който е плащала  месечен наем първоначално 138 лв, после повишен до „цели“ 202 лв. Въпросното жилище се намира в суперелитния дипломатически блок на БОДК на ул. „Жолио Кюри“ с ген. Любен Гоцев и посланици на чужди страни срещу ресторант Монтерей.

Тя и четиричленното й семейство се настаняват във ведомстения апартамент през 2006 година и живеят там срещу смешния наем чак до 2019 – в продължение на цели 13 години. Само за справка - наемите на свободния пазар за подобни жилища в един от най-скъпите софийски квартали Изток са близо десет пъти по-високи.

В същото време тя и съпругът й придобиват мезонет и други недвижими имоти в гр. Варна и цялата страна и са печелили са от банкови лихви. В опит да обясни битовия казус и най-вече факта, че макар да се е установило трайно в столицата, семейството й не е закупило собствен жилищен имот в София, кадровичката каза, че не е имала време за огледи и "трудно избирала".

От декларацията й за имущество и интереси, която е била длъжна да подаде пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) се разбира, че си е взела дължимия й бонус от 20 заплати при напускане на съдебната система през 2017 година. 109 900 лв. е получила по чл. 225 от ал. 1 от ЗСВ в края на 2017 г. Годишният доход на Дишева е бил 72 270 лв. Кадровикът е декларирала и влог от 91 968 лв., като източник на парите са продажба на имот и натрупани лихви от това. Добри доходи и спестявания има и съпругът на члена на ВСС – адвокат Генади Дишев. Неслучайно Дишева прие като заплаха пожеланието на гл. прокурор Гешев да стане общински съветник. И е вложила и лични мотиви във войната си срещу него.

За съжаление далаверите на Дишева не се ограничават само с жилищата и имотите й. През същата 2017 година тя съвсем „случайно“ решава поредното дело от семеен интерес.

Става дума за серията от дела срещу МОСВ по повод приемането на плана за управление на парк „Пирин”, образувани след уличен натиск и предизборен рекет от Зелените и довели до безпрецедентен правен хаос в ековедомството. Първото дело по жалба на Тома Белев е било разпределено при съдия Дишева, съпруга на негов съпартиец и бизнес партньор, която отказа да си направи задължителен отвод по чл. 22 от ГПК и му хариза служебна победа.

Въпросното дело е част от серията съдебни дела, образувани след като бившият служебен министър на екологията задвижи процедурата по приемане на закъснелия с почти 5 години нов план за управление на парк „Пирин”, но под уличен и политически натиск я стопира със съмнителни юридически аргументи. Първото дело бе заведено по жалби на Тома Белев и други партийци от коалиция „Да, България – ДЕОС – Зелените”, разпределено на съдийката от същата партия Атанаска Дишева и без изненади спечелено от партийците. След него на ред дойдоха ответните дела, завеждани по жалби на общините в Пирин и изпълнителя на проектоплана, които атакуват обратната позиция. И „случайно” делото пак се падна при същата съдийка, която не смята за нужно да си направи отвод поради конфликт на интереси.

Семейства, оплетени като свински черва

Апропо, мъжът на Дишева по онова време е деен член на асоциация „Активни потребители”, която от своя страна е в една неправителствена мрежа с фондация „Биоселена”. Последното НПО беше главен бенефициент по проекта „За Балкана и хората”, осъществяван в партньорство с Асоциация на парковете в България на Тома Белев и WWF-България на жената на Белев. Проектът цели да обгрижва дребни земеделски стопани, но партийците са успели да вмъкнат и период за „подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси”. С други думи, значителна част от спечеления грант на стойност 4 790 000 швейцарски франка е отишъл чисто и просто за партийно строителство, финансиране на екорекет или директно източване.

Съдийка, която отказва да спази закона

В член 22 от ГПК, по-конкретно – в последната алинея ясно е разписано, че „не може да участва като съдия по делото лице, […] относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие”. Именно това задължаваше Атанаска Дишева да се оттегли от серията дела срещу МОСВ, водени от нейни и на съпруга й съпартийци. Поне три такива обстоятелства бяха налични безспорно:

1. Съпругът на съдия Дишева е част от партията, оказала политическия натиск върху МОСВ и завела голяма част от делата.

2. Съпругът на съдия Дишева е част от организация, имаща бизнес отношения с част от жалбоподателите. Стойността на само една сделка от тези отношения надхвърля 4,79 млн. швейцарски франка.

3. Самата съдия Дишева е предложена за член на Висшия съдебен съвет от хора и неправителствени организации, открито симпатизиращи на партията, в която членуват съпругът й и жалбоподателите по делата.

Би било доста наивно да приемем, че съдия Дишева не знае изнесените подробности за дейностите на съпруга си, за да се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. Връзките между него и Тома Белев се крепят на едни 4 млн. франка, което е достатъчно силен предлог, за да повлияе на решението на съдийката. Но явно тя не мисли така.

Последиците от работата на Дишева, за които ще плащаме

А към днешна дата, след като овладяха изпълнителната власт, Прокопиев и „Черепа“ с помощта на „Да, България“ бавно и постепенно превземат съдебната власт, та макар и с куци, но верни и слепи коне.

Ще припомним, че единствената преграда между правовия ред и върховенството на закона и организираната престъпност е независимата съдебна власт, която организираната престъпност бавно но сигурно превзема.

Едва ли е необходимо да имаш юридическо или специално образование, за да разбереш и най-вече да усетиш последиците от работата на Дишева, за които тепърва ще плащаме.

Няма как да не прави впечатление, че всеки един от онези знайни и незнайни стожери на „Черепа“, Прокопиев и „Продължаваме промяната“, който хвърляйки се като камикадзе с голи гърди или без гърди, да ни обяснява колко е необходима „Подмяната“, печели постове с 9 годишен мандат.