Необикновено за нашия географски регион, в неделя вечерта голяма в голяма част от България, хората наблюдаваха червено северно сияние в нощното небе.

Обикновено, полярното северно сияние е явление, което се асоциира със Скандинавия, северните региони на Канада, Гренландия, САЩ и всички, живеещи в близост до Арктическия кръг.

До момента в България има само няколко записа за подобни събития, като последният датира от 1954 година, но няма фотографии, които да го показват.

Освен в България, то беше наблюдавано и в други райони на Източна Европа, включително Унгария, Румъния и Украйна.

То е изключително необичайно за България не само поради своето рядко появяване, но и поради кървавочервения наситен цвят.

Астроном разкри истинската причина за червения феномен в небето ни, видян за последно през 1954 г.

Научната причина за червеното е свързана с кислорода в атмосферата, както поясни Калина Цонева, 16-годишна ученичка и една от младите надежди в астрономията, която участва в Националния отбор по астрономия и е част от предаването на ученици по радио Варна "Свободен час".

Астроном разкри истинската причина за червения феномен в небето ни, видян за последно през 1954 г. - Снимка 2

Събитие стана възможно поради интензивната слънчева активност, включително изхвърляне на плазма от слънчевата корона в петък, която беше насочена към Земята и предизвика така наречената "магнитна буря". Това е просто промяна в магнитното поле на Земята на някои места.

Астроном разкри истинската причина за червения феномен в небето ни, видян за последно през 1954 г. - Снимка 3

Калина Цонева добави, че не е точно явлението да се нарича "полярно", защото нашият регион не се намира на полюса.

Източник: blitz.bg