В рамките на стартиралото в София разследване за корупция и злоупотреба със служебно положение, по всяка вероятност в следващите седмици ще бъде арестуван началникът на Бургаската областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Димитър Германов.

 

Разследването срещу Димитър Германов, който беше кмет на Приморско цели 12 години, преди миналата есен да бъде позорно изгонен от ГЕРБ, е стартирало след постъпил сигнал в МВР и в прокуратурата от мастития несебърски хотелиер Венелин Ташев.

 

В жалбата си Ташев, който е бивш общински съветник в Несебър, а към днешна дата стопанисва няколко хотела по Южното Черноморие, подробно разказва как Димитър Германов в разрез със закона и грубо превишаващ пълномощията си, опитва да затвори хотелския комплекс „Парадайз Бийч“ в курорта Свети Влас, позовавайки се на отменена от съда заповед за незаконно строителство на навес.

Макар че Агенцията по храните няма правомощия да затваря търговски обекти заради незаконно строителство, което дори не е доказано в съда, Германов подлага на ежедневни проверки хотелския комплекс на Венелин Ташев. От 16 юли насам едни и същи инспектори от Бургаската агенция по храните нахлуват с полиция в хотела рекордните 18 пъти. Според твърденията на Венелин Ташев, подкрепени с видеозаписи от охранителни камери, шпиц командата на Димитър Германов умишлено звъни на спешния тел. 112, за да повика жандармерия с лъжливото твърдение, че служителите на „Парадайз Бийч“ осуетяват проверки. На други видеозаписи се чува как инспекторите призовават собственика на хотела Венелин Ташев да отиде до Бургас и да се срещне с Германов, за да се разреши проблемът. В друг случай хотелиерът е заплашен, че ще бъде пуснат за национално издирване, ако някой от служителите му не подпише протокол за затварянето на хотелски комплекс „Парадайз Бийч”.

 

Твърди, че Димитър Германов е тормозел Венелин Ташев чрез ежедневни незаконни проверки, както в работно време, така и късно през нощта, не за да прибере подкуп от него, а защото обслужва интересите на мастит бизнесмен с интернационален прякор. Онзи му броил 100 000 лева и му обещал протекции в София, ако затвори хотелския комплекс в Свети Влас, който искал да придобие впоследствие на силно занижена цена.

 

Покъртителната злоупотреба с власт на Димитър Германов в Бургаската агенция по храните придоби популярност по морето след разследване на местна журналистка, която дори успя да нахлуе в кабинета на самозабравилия се държавен служител и да заснеме как Германов сваля от ръката си скъп часовник „Панерай луминор марина“, докато се чуди как да се измъкне от въпросите на напористата репортерка. Притеснен, че камерата се е фиксирала в тиктакащото бижу на ръката му на стойност 20 000 лева, директорът на ОДБХ-Бургас ловко сваля часовника от лявата си китка и чевръсто го прибира в десния джоб на панталона си с вещината на обиграна ромска джебчийка.

 

Същевременно стана ясно, че заповедта за уволнението на Димитър Германов като директор на ОДБХ – Бургас е била стопирана в последния момент от началника на БАБХ Светлозар Патарински. Упорит слух гласи, че Германов броил 100 000 лв. подкуп, за да не бъде уволнен като според някои рушветът бил прибран не от Патарински, а от приближени до министъра на земеделието и храните Георги Тахов. На Германов било препоръчано да излезе в платен годишен отпуск или в болнични, докато аферата с рекетьорските му изстъпления в Свети Влас позаглъхне.

 

Както вече стана ясно тази пролет Димитър Германов се е обзавел с тузарска къща в Черноморец с частен басейни с панорамна гледка към морето, за която е броил сумата от 1,5 милиона лева. Престижният морски палат на директора на Бургаската агенция по храните се помещава на ул. „Братислава №47 в Черноморец. Бившият кмет на Приморско притежава имоти на обща стойност над 5 млн. лв.

 

Къща в Ясна поляна, два апартамента в Бургас, жилище от 115 кв. м на първа крайбрежна линия в Приморско на метри от Южния плаж, апартамент в София и зимен ваканционен апартамент в Пампорово съставляват имотната огърлица на 162-сантиметровия държавен служител.

 

Същевременно съседи на Германов в Черноморец разказаха, че след избухването на корупционния скандал с  хотелиера Венелин Ташев, Димитър Германов се е изнесъл временно от баровската си къща за 1,5 млн. лв. и се е покрил в апартамента си в Бургас.

 

Хванатият в крачка бивш кмет на Приморско опитал да се срещне с представител на Комисията за противодействие на корупцията в София, за да научи от него кои са подателите на постъпили още през юни сигнали за  корупция срещу него, операцията му обаче претърпяла неуспех. „Положението ти  никак не е розово!“, била единствената фраза, която чул Германов за сигналите срещу него.

 

Твърди се, че срещу Димитър Германов скоро ще стартира и друго мащабно разследване за отклонени милиони левове в Община Приморско в периода 2015 – 2023 г.

Източник: Уикенд, crimesbg.com