Твърди се, че не е изключено арестуваният с подкуп от 5000 лева съдия от търговищкия Окръжен съд – Мирослав Митев, да се окаже жертва на вътрешноведомствен конфликт, който се вихри от месеци между съда, прокуратурата и полицията в Търговище. Това разкриват коментарите на представители на местната правосъдна система след провеждането на показното задържане на съдията с белязани банкноти.

 

Във вторник вечерта съдия Мирослав Митев бе арестуван при акция на ГДБОП в Търговище, след като по-рано получил плик с 5000 лева от подсъдимия Али Мустафов, който беше обвинен в хулиганство и нападение над полицейски служител. Делото срещу Мустафов бе започнато преди около година и се намираше в условията на пробационна присъда.

 

Арестуваният съдия Митев криел милиони от рушвети

За да избегне влизането зад решетките в резултат на предишни престъпления, съдия Митев лично се свързал с Али Мустафов и му поискал подкуп от 10 000 лева. Първата половина от сумата била заплатена преди месец, когато Мустафов изтеглил бърз кредит, за да задоволи искането на съдията.

 

Според информирани източници, съдията притискал Мустафов чрез свои познати, искайки и втората част от подкупа. Мустафов обаче предпочел да информира ГДБОП за изнудването, на което е подложен от съдията.

 

Сигналът за поискан подкуп първоначално постъпил в ГДБОП и веднага след това беше препратен на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), като в Търговище беше командирован дежурен прокурор от Софийска градска прокуратура, която е компетентна да ръководи разследвания срещу магистрати, обяви пред журналисти Христо Кръстев от СГП. Той отказа да съобщи повече детайли около задържането на съдия Митев с мотив, че по образуваното досъдебно производство за поискан и получен подкуп, са използвани специални разузнавателни средства.

 

Предварително белязаните 5000 лева са открита в автомобил „Фолксваген Поло“, използван от съдия Митев. Засега остава загадка защо представителят на Темида не е арестуван в момента на получаването на рушвета. Юристи коментираха, че съдия Митев ще застъпва тезата, че парите са му подхвърлени от ченгетата.

 

По подобен начин преди години с подкуп, открит в автомобил, бяха арестувани кметицата Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Впоследствие и двете бяха осъдени и вече излежават присъдата си в Силистренския затвор, но пък в обществото беше създадено усещане, че Иванчева и Петрова са невинни и са „нагласени“ с подхвърлени пачки банкноти.

 

Арестуваният съдия Мирослав Митев има над 35-годишен стаж в съдебната система и е сочен като един от най-влиятелните магистрати в Североизточна България. Преди да постъпи на работа в Окръжния съд в Търговище през 2003 г., магистратът е работил повече от 15 години като съдия в Попово. В началото на 2021 г. Митев беше кандидат за поста председател на Окръжния съд в Търговище, но кадровиците от ВСС предпочетоха да назначат на поста съдия Татяна Даскалова.

 

В Търговище открай време се мълви, че между Мирослав Митев и Татяна Даскалова се води тиха война за надмощие.

За Мирослав Митев, който е завършил полицейската школа в Симеоново, а не Юридическия факултет, преди да стане магистрат, отдавна се носят слухове, че решава срещу подкупи развоя а съдебни дела в Търговище.

 

Градската мълва носи, че Митев криел милиони левове, заприходени от рушвети чрез двама братя бизнесмени от Попово, които купували имоти във Варна и курортните комплекси Албена и Св. Св. Константин и Елена. Разправят, че магистратът притежавал чрез подставени лица няколко апартамента в баровски ваканционни комплекси, които отдавал под наем.

Бърза справка с имотното състояние на съдия Мирослав Митев сочи, че той е собственик на къща с над 2 декара дворно място в поповското село Баба Тонка, апартамент от 75 кв. м във Варна, придобит през 2018 г., както и жилище от над 100 кв. м. в Търговище, купено от него през 2006г. с банков кредит. Съпругата на – Димитринка, също е собственик на 2 апартамента в Попово и в Търговище. 

 

Според мълвата в североизточния областен град, макар Мирослав Митев да е съдия от наказателната колегия, той дълги години е посредничил при решаването на фирмени дела за несъстоятелност

„Имаше порочна схема, създадена в Окръжния съд в Търговище - фирми, които не желаеха да си плащат задълженията, си сменяха седалището и адреса на управление в Търговище и получаваха нужното им правосъдие от тамошния Окръжен съд“, признава местен магистрат.

 

Познати на арестувания с подкуп съдия Мирослав Митов пък развиват любопитна версия за изненадващото му задържане с 5000 лева. Според думите им магистратът е подложен от прокурор от Окръжната прокуратура в Търговище и местни ченгета заради отказа му да влезе в колаборация с тях по дело за разбита от МВР през лятото на 2021 г. оранжерия за марихуана в Търговище. Плантацията за лека дрога беше ударена на 11 август 2021 г., като тогава бяха иззети над 45 кг марихуана, огромна сума пари и над 7000 саксии засадена, но все още неузряла продукция. След акцията местните ченгета се похвалиха, че плантацията за марихуана в Търговище е най-добре оборудваната и с най-голям брой растения, на които са попадали.

 

Делото за разбитата наркооранжерия се гледа в Окръжния съд в Търговище именно от Мирослав Митев, който само преди месец – на 23 май т.г., отказа да одобри предложението от прокуратурата в Търговище за сключване на споразумение с обвиняемия собственик на наркооранжерията – местен бабаит, за когото се мълви, че е работил под шапката на Златомир Иванов – Златко Баретата.

 

Предложението за споразумение, дошло от прокуратурата, предвиждаше обвиняемият да бъде осъден условно и да плати глоба в размер на 15 000 лева. Според мотивите на съдия Митев, с които той отказва да одобри споразумението, се посочва, че производството на марихуана е било с цел продажба на наркотични вещества и че откритата дрога е в особено големи размери и на пазарна стойност близо 1 млн. лв. Магистратът разпорежда делото да бъде върнато на Окръжната прокуратура в Търговище и да бъдат продължени действията по разследването.

 

„В Търговище се мълви, че Мирослав Митев е поискал 150 000 лева подкуп за себе си, да одобри споразумението между прокуратурата и наркопроизводителя и когато рушветът му е бил отказан, е саботирал действията на местната прокуратура. Заради това и са му спретнали историята с подкупа“, разказва запознат с напрежението между съдии, прокурори и мастити полицаи в Търговище. Мирослав Митев е задържан за срок от 72 часа, като по всяка вероятност прокуратурата ще поиска постоянното му задържане под стража.

Източник: Уикенд