Описаното като "Приказно имение в стил на средновековен замък в Боровец", отново е обявено за продажба на цена от 2.5 милиона евро. Въпреки че сумата може да изглежда впечатляваща, това фактически е огромна отстъпка спрямо предишната продажна цена на имението преди една година.

 

Запознати издават, че вдовицата на Димитров - Ангелинка, е продала това голямо планинско имение за над 8 милиона лева преди година. Спекулира се, че купувачът е влиятелен арабин, който развива успешен бизнес в България. След това цените на имотите рязко се повишават, но новият собственик е готов да предложи сериозна отстъпка, само за да се освободи от този кичозен имот. Причината за това вероятно не е свързана с липса на средства, твърдят запознати със ситуацията.

 

Арабинът се опитва да се отърве от прокълнатия замък на Косьо Самоковеца

Според градските легенди, над замъка тегне проклятие. Още през 90-те години на миналия век, когато Самоковец започва големия строеж в Боровец, една гадателка предсказва на съпругата на Димитров, че имението е прокълнато, тъй като е изградено с "кървави пари" и ще донесе само страдания и смърт на собствениците си.

 

Силно суеверната Ангелинка напразно се опитва да убеди съпруга си да спре строежа. Константин Димитров остава непоколебим в стремежа си да осъществи своята детска мечта. Само една година след като е завършен последният камък, самозваният крал на контрабандата и мафиотски бос бива убит, докато купува диаманти за любовницата си – манекенката Цеци Красимирова, в Амстердам. В същото време съпругата му Ангелинка е бременна с дългоочакваното им първо дете. Очевидно все пак пророчеството на ясновидката се сбъдва...

 

Твърди се, че Ангелинка така и не стъпва в прокълнатия замък. Не е ясно дали черната прокоба остава в сила и до днес, но е факт, че купилият го арабски бизнесмен не изгаря от желание да му бъде собственик.

 

Обявената цена от два милиона и половина евро си струва, убедени са брокерите. Срещу парите купувачът може да се нанесе в собствен замък, заобиколен от вековните рилски гори. Имението е със 780 кв. м. застроена площ и с огромен двор. Има 3 спални, 5 бани, трапезария за 12 човека с камина, пура бар, СПА център, джакузи за 6 човека, сауна, фитнес, и отопляем открит басейн на двора. Отделно от това в имота има гараж за 4 автомобила, моторни шейни и 2 паркоместа на двора.  

 

Както си му е редът, господари и прислуга няма как да са под един покрив. За персонала е изграден изолиран апартамент на двора, както и отделна постройка за барбекю и столова с площ от 130 кв. м. Макар и нетипична за тукашните земи, това не е единствената псевдосредновековна постройка у нас. С подобна резиденция може да се похвали и депутатът от ГЕРБ Гюнай Хюсмен. За Хюсмен не се е чуло да претендира за благороднически произход. Това не пречи да си има мини крепост, подходяща за аристократ от най-висок ранг. И то в известното с вековната си духовна и материална култура село Малък Поровец, община Исперих.

 

Следвайки най-добрите традиции на мутробарока, замъкът на Хюсмен е с внушителни крепостни стени, иззидани от дялан камък, с кули и бойници, окичени с оръдия. Досущ като убежище на средновековен херцог или принц. Липсва единствено водният ров, който да пази господаря от нахлуващите варвари. Вместо това в двора има гигантски басейн, заобиколен от палми и луксозен СПА център.

Източник: Уикенд