Управляващият съдружник в действащата без лиценз криптобанка Nexo – Антони Тренчев има в досието си задържане на летище „Гетуик“ в Лондон по подозрение за тероризъм. Свидетели на срамната случка разкриват, че тя се е разиграла през пролетта на 2008 г.

 

По онова време той учил в престижен лондонски университет, след като по-рано завършил средното си образование в Американския колеж с отличие.

През пролетта на 2008 г. обещаващият студент, заедно с още няколко българи, които също учели на Острова, решили да си организират запомнящ се уикенд в Амстердам.

Наемат няколко стаи в 5-звездния хотел „Краснополски“ на площад „Дам“ в столицата на Нидерландия.

 

Антони Тренчев арестуван като терорист на летището в Лондон

На лондонското летище на път за Амстердам обаче се случва инцидент – тъмнокожа служителка задава серия от въпроси на Тренчев и спътника му – уважаваният днес юрист по корпоративно право адвокат Григоров. Тренчев бил разпитван в продължение на няколко минути дали носи забранени и опасни предмети – парфюми, нокторезачка и др. Подразнен от дългото чакане и заядливия тон на служителката той подхвърлил, че не носи нокторезачка, но има бомба в багажа си.

 

След като им казала да изчакат за момент, служителката натиснала копче и отнякъде изскочили трима маскирани полицаи, които насочили оръжия срещу тях. Тренчев и още двама от българската компания били вкарани в стаята за разпити, където ги разсъблекли чисто голи и ги разпитвали в продължение на 40 минути, разкрива свидетел на случката.

 

В крайна сметка всички били качени на самолета за Амстердам, но полетът закъснял с 20 минути заради неуместната шега на Тренчев. На връщане от Нидерландия три дни по-късно, багажът му бил отворен и щателно претърсен от служителите по сигурността на летище „Гетуик“. Остава загадка дали бомбеното му младежко досие е запазено в архивите на британските служби за сигурност.

 

Едно от първоначалните обвинения към Nexo, отправени от прокуратурата след акцията срещу офиса на криптодружеството в София беше, че са одобрявали парични преводи в криптовалута на лица, свързани с екстремистката палестинска групировка „Хамас“. От Nexo обявиха това за лъжа.

 

Според компанията установеният като финансиращ терористи палестинец Махмуд Мохамед не е бил клиент на дружеството, а само е получил малка сума пари, преведени му чрез платформа, и то преди Мохамед да попадне в черния списък на международните служби за сигурност като лице, свързано с терористи.

Източник: Уикенд, crimesbg.com