Дойде и техният ред

Депутатите бяха попарени от доста лоши за тях новини. Тежкият удар им бе нанесен след няма и половин година, откакто народните избраници заеха местата си.

Оказва се, че ще им се наложи да преглътнат намаление на заплатите. То ще влезе в сила още от началото на следващия месец. Намалението на депутатските заплати ще е с 13.5%.

Ами сега? Лоши новини попариха депутатите

Към днешна дата средното възнаграждение на депутатите възлиза на стойност 5316 лв., без в тях да са включени добавките от участията им в комисии, представителните пари и др.

От 1 юни обаче заплатата им ще бъде орязана със 758 лева. На практика това е повече от една минимална заплата, която от април стана 710 лева.

Причина за орязването на заплатите на депутатите е спадът на СРЗ (средна работна заплата) в обществения сектор. НСИ сочи, че докато през декември миналата година тя е била 1872 лв., то през март тази година е паднала на 1618 лв., т.е. с 13.5%.

Със същия този процент ще бъдат намалени заплатите на държавния глава Румен Радев, премиера Кирил Петков, министрите, председателя на НС, както и всички възнаграждения, които са тясно обвързани с депутатската заплата. Може би е излишно да споменаваме, че при тях сумата е по-голяма.

Например държавният глава Радев към днешна дата се разписва срещу сумата от 11 232 брутна заплата, без в нея да са включени добавките за стаж. Никола Минчев пък прибира 8 704 лв., отново без добавките. От 1 юни заплатата на Радев ще падне с 1 516 лв., а на Минчев – с 1 175 лв.

Прави впечатление, че цените на напитките и храните в ресторанта в НС са нараснали. При някои от тях увеличението е с 50%.

Източник: retro.bg