Българка отново стъпи на покрива на света. Мариета Георгиева изкачи Еверест (8848 м) и стана третата наша сънародничка, докоснала се до най-високия връх на планетата.

 

Тя бе част от състава на експедиция, ръководена от легендата и притежател на няколко световни рекорда в алпинизма, включително този за най-бързо изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата – Нирмал Пурджа (40 г.). Съратниците му са други двама големи алпинисти – Мингма Дейвид Шерпа и Мингма Тензи Шерпа.

 

Ръководителите на експедицията потвърдиха, че Георгиева е стъпила на Еверест със съобщение във "Фейсбук", където българката присъства под №6 в списъка с всички  участници във високопланинския туризъм, изкачили върха, а те са общо 13 души от различни държави, плюс 16 водачи - повечето от които шерпи. Изкачването е станало по южното седло.

 

“Всичко е трудно – от самото начало до връщането в базовия лагер. Има важна подготовка, на която разчитах и тя не ме предаде”, това сподели в емоционално интервю Мариета Георгиева.

 

Нейното призвание и житейски път е свързано с образованието - създала е школи за обучение на деца, включително и такива за езикова подготовка.

 

"Много пътувам по света. Колкото и голям да е той, доста неща се препокриват и си приличат. Случайно се запознах с хора, пътуващи за Килиманджаро. От разказите им се въодушевиха се записах. Така през декември 2019-a върхът в Танзания беше първият висок, който изкачих. Той бе като кукичката на въдицата и аз клъвнах - запалих се по изкачването на високи върхове”, споделя тя пред “Нова Телевизия."

 

Мариета разказа и за помощта на специализирана компания, на която е разчитала при изкачването на Еверест.

 

"Трудно е да кажеш на 100 процента коя фирма е добра и надеждна, аз ги проучвах цели 2 години. Когато Силвия Аздреева изкачваше Еверест  (тя е втората българка) бях в техния лагер, след това се записах проучвателно и бях в Южна Америка. Останах доволна и се записах за Еверест, после изкачих Елбрус с приятели. Сега вече ми остават още два или три високи върхове, но най-трудното мина. Обещах на близките си вече само по-ниски върхове да катеря, а не 8-хилядници.

Най-трудното мина, в момента има много добра екипировка като ботуши и ръкавици с нагреватели. По пътя за Еверест не съм студувала и за миг, даже бях прегряла. Технологията е много развита – можеш да вървиш и по лед без проблем.

Използвах джипиес система, контактувах с децата ми всеки ден със съобщения. Искам да завърша всички високи върхове", завършва разказа си с усмивка Мариета Георгиева.

Източник: crimesbg.com