Само ден след убийството на Алексей Петров в Градския съд е образувано дело срещу прокуратурата, в което той е поискал обезщетение в размер на 2 млн. лв. Той е започнал делото срещу държавното обвинение заради незаконния арест, престоя в килия и продължилият 8 години процес, известен по името на полицейската операция „Октопод“.

 

Като вътрешен министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР тогава Калин Георгиев даваха цветисти имена на полицейските операции, друг е въпросът, че после те приключиха безславно в съда.

 

Специално арестът на Алексей Петров беше заснет и показан по всички медии. Дори самият Петров беше споделил, че за нуждите на тази МВР кинематография е имало „режисьорски” указания къде да застане, как точно да вдигне ръцете, за да стане филмчето по-атрактивно. Само че сега, когато наследниците на покойния главен герой на „Октопод” продължат делото (по закон имат това право) и най-вероятно го спечелят, Цветанов едва ли ще си продаде апартамента с асансьора, за да ги обезщети. Парите, както е известно, ще се вземат отново от данъците на българите.

 

Делото „Октопод”, да припомним, завърши с пълно фиаско за прокуратурата. А защо се стигна дотук – причините са много, но както обясняваха още навремето адвокатите: „Проблемът на обвинението по операция „Октопод” идва от факта, че се разследват лица, а не престъпни деяния”. Прокуратурата първо беше образувала дело и едва тогава бяха започнали да издават разпореждания за данъчни проверки, припомнят си запознати. По техни думи са били назначени икономически експертизи и в крайна сметка от въпросните проверки и експертизи се е очаквало да се получат данни за престъпления по вече образуваното дело.

 

„При този подход от грандиозното дело може да излезе само грандиозно нищо”, е мнението на юристи, запознати с процеса. Те уточняват, че и Петров, и другите, замесени в това дело от години се занимават с бизнес, проверявани са многократно от всякакви контролни органи. Невъзможно е всички предишни проверки да се окажат неверни и манипулирани и само тази, точно тази, която е по повод на образуваното дело, да е меродавна. Да уточним, че адвокатите тогава приемат с ирония и твърденията на ръководството на МВР, че е „започнало борба с тежката организирана престъпност”. Коя ли пък ще е леката престъпност, чудят се юристите!

 

След шумната полицейска операция са заведени три дела, като това за източването на „Кремиковци” дори не е внесено от прокуратурата в съда. Второто е за сводничество, но в него Петров не е обвиняем. Така нареченият „Малък Октопод” е за рекет и изнудване, а бившият агент от ДАНС е основното действащо лице на подсъдимата банка. Процесът се проточва от 2010 до 2018 г. и Петров е оправдан. Далеч преди да приключи в спецсъда въпросният „Малък Октопод”, той и другите обвинени започват дела в Съда по правата на човек в Страсбург за нечовешко и унизително отношение при задържането”. В оплакванията им неизменно се посочва, че е нарушено правото им на справедлив процес поради множеството изявления на лица от правителството, тоест на Цветан Цветанов. В Страсбург България е осъдена да им плати общо 114 хиляди евро. На свой ред „Лев Инс” през миналата година получава 48 млн. лв. обезщетение след дело срещу МВР и прокуратурата.

 

В крайна сметка се оказва, че изявленията на Цветанов са натоварили обществото с огромни очаквания, а накрая съдебният процес е завършил не само с оправдателни присъди, но и с дела срещу прокуратурата и МВР за милиони левове от джоба на народа.

 

Алексей Петров поискал 2 млн. обезщетение за „Октопод“

През различни перипетии преминават и лицата от другата страна на съдебната зала. През 2014 г. във Висшия съдебен съвет са образувани 4 дисциплинарни производства срещу прокурора Светлозар Костов, който се явява по делото „Октопод”. В онова време той е и административен ръководител на Специализираната прокуратура. Заради негови служебни прегрешения година по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров внася във ВСС предложение Светлозар Костов направо да бъде уволнен.

 

На практика той е отстранен от работа през следващата 2016 г. След две години обаче Костов се връща обратно в прокуратурата. До 2018 г. няколко състава на Върховния административен съд вече са отменили всичките му наказания. На свой ред той започва дело за обезщетение от ВСС. Миналото лято съдът му дава над 26 хил. лева компенсация, въпреки че неговият иск е за 140 хил. лв. На толкова е оценил нанесените му вреди и накърнен авторитет като магистрат.

 

Съдийката по „Октопод” Румяна Ченалова беше отстранена от съдебната система, после се заигра с разни маргинални националистически партии. Основният свидетел по „Октопод” – Георги Цветанов, който е бивш директор на клон на някогашната Първа частна банка в Плевен, почина в катастрофа край Чирпан. Това се случи през 2015 г.

Източник: Уикенд