С доходоносен, но доста съмнителен бизнес се е захванала Александра Гърдева, чието име нашумя покрай участието й в първия сезон на „Ергенът“. Психоложката провежда с клиентите си шаманската практика Аяуаск, по време на която се приемат халюциногенни опиати.

 

Аяуаскът представлява шамански ритуал чиито корени идват от Южна Америка. Напоследък обаче извършването на древната церемония е започнало да се превръща в мода и печеливш бизнес. Набира скорост и у нас. По време на изпълнението се приема специална отвара, наричана със същото име. Две от основните съставки на напитката са силно халюциногенни и действат директно върху нервната система на човека. Променят се възприятията, усещанията, появяват се силни халюцинации.

 

Ефектът от изпиването на психотропната течност продължава няколко часа. Наблюдават се странични реакции като гадане и повръщане, но според водещите на подобни сеанси, те са необходими, за да се пречистят душата и тялото.

При някои се появява силно чувство на еуфория, но при други – тревожност, страх и паника. За съжаление, отварата, представяна като билкова, изобщо не е безобидна и може да доведе до повишаване на кръвното налягане, инфаркт и други животозастрашаващи състояния.

Има регистрирани смъртни случаи, в това число и на 19-годишен младеж от Колумбия.

Александра Гърдева от „Ергенът“ се захвана с бизнес на ръба на закона

Родните псевдо гурута вече са яхнали вълната и практикуват церемонията и в България. Ето какво споделя опарила се от психоложката Гърдева:

„Александра вкара в страшни филми моя приятелка,  която ходи на консултации при нея. Беше й предлагала билки с ефект на опиат, които се дават при шаманските ритуали, но могат да предизвикат сърдечен арест. Моята приятелка има проблеми със сърцето. Добре че не се е съгласила. Отделно беше ходила на някаква откачена церемония, която Александра промотира като групова терапия. Под ритмите на шамански песни крещели, плюели, повръщали – уж за да изхвърлели някакви бесове и травми от тялото си.

 

Александра се изживявала като представител на богинята майка на земята. Моята приятелка каза, че й е останала травма след този ритуал. Сънувала е кошмари дни наред!“.

 

Специалистите са категорични, че напитката, която се пие по време на церемонията, е много вредна. Безразсъдно е да се консумира особено от хора с проблеми. „Вредна е не само за сърцето, а и заради пристрастяващия ефект. Не всеки пие аяхуск еднократно, някои се привързват и не искат да спират. Този безпаметен транс от няколко часа никому не е нужен. Александра е открила нещо ново и е зашеметена… нека си го рекламира! 8-9 пъти била пила аяхуска! Ами, да е жива и здрава! В Южна Америка се използва за опиат от индианците, всякакви амазонски племена в Бразилия, също и в Перу, Еквадор и Боливия. Точно шаманите се занимават с това. Явно за Сашка е супер екзотично и трябва да си го рекламира на някакви семинари и да се прави на интересна само защото в България почти никой не е чувал за аяхуска и аудиторията ще вика „уау“! За пореден път се убеждавам, че у нас спешно трябва да се въведе закон за психичното здраве, който да регулира психотерапевтичната професия по възможно най-безкомпромисния начин. защото Сашка е всичко друго, но не и психолог!“, коментират с възмущение запознати.

 

И макар Гърдева да спечели само позитиви от участието си в риалитито на bTV „Ергенът“, след края му мнозина възнегодуваха срещу нея. според зрителите монтажът по време на излъчването на предаването я е представил в положителна светлина. Неотдавна обаче тя взе участие в друг риалити формат, подобен на „Биг Брадър“, излъчван само онлайн – „Къщата на инфлуенсърите“, където се показа като доста нестабилна личност със склонност към истерии и скандали.

 

„Странна как такъв човек се представя като психолог и се опитва да лекува травмите на другите! Тя самата трябва да работи върху поведението и реакциите си!“, недоволстват зрителите.

 

По отношение на личния й живот, след като не й се получи с Виктор Стоянов, тя все още е сама и не е открила подходящия мъж. Преди време я свързваха с 18-годишния Живко Стаматов – по-малкият брат на фолк дивата Лидия, но уж двамата били само приятели.

Брюнетката, прехвърлила 30-те и твърди, че предпочита по-зрели партньори. За момента е наблегнала на бизнеса си – както изглежда има доста будали, които й се връзват и ходят на „групова терапия“ при нея.

Източник: Уикенд