По случай Международния ден на толерантността, на тържествена церемония в столичния хотел "Маринела" Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" (ЦЕБС "Алеф") и неговият председател Алберта Алкалай получиха най-ярката награда от тазгодишното издание на Winter Brignt Awards.

 

Г-жа Алкалай е родена в Бургас и е потомка на спасени бургаски евреи през Втората световна война. Основател  и председател на Сдружение „Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Журналист, публицист, филмов документалист. Основател на националния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Автор на филма „Да помним” – документална лента за живота и спасяването на бургаските евреи от лагерите на смъртта. Инициатор и реализатор на мемориален знак на благодарността, монтиран в центъра на Бургас – жест на благодарност към спасителите на евреите в града. Носител на наградата „Човек на годината” за 2013 година за организиране  и провеждане по блестящ начин на конкурс за есе сред българските средношколци за 70 години от спасяването на българските евреи. Носител на наградата „Шофар” за 2013 година за активно присъствие в еврейската общност и българското общество .

 

Winter Brignt Awards има за цел да отличи най-успешните, иновативни и вдъхновяващи компании, марки и инициативи в страната. Главен организатор е Балканска Mедийна Aсоциация (БМА), с подкрепата на Министерство на туризма и народни представители. Церемонията се провежда в помощ на жени с репродуктивни проблеми - един толкова важен и наболял въпрос в България, където повече от 200 000 жени имат нужда от инвитро процедури.

 

В категория "Образование" собственикът на сайта Либерта.бг Стоян Тончев поднесе наградата на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и на неговият председател - г-жа Алберта Алкалай.

 

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” получи най-ярката награда за човеколюбие и толерантност

 

Сред най-авторитетните прояви на центъра е Международният литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. В десетте му издания  са участвали 1700 автори на възраст между 15 и 19 години от 11 различни страни: България, Полша, Словакия, Румъния, Испания, Израел, Латвия, Австрия, Германия, Унгария и Украйна.

 

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” получи най-ярката награда за човеколюбие и толерантност - Снимка 2

 

"Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" е не само литературен или исторически конкурс. Това е инициатива, която изгражда в младежите гражданска позиция и възпитава в подрастващите хуманизъм, съпричастност, човеколюбие и толерантност. Конкурсът е официално утвърден в националните културни и образователни събития на Министерството на образованието и науката и Министерството на културата" - обяви Стоян Тончев и покани на сцената председателя на Център "Алеф" Алберта Алкалай да получи статуетката.

 

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” получи най-ярката награда за човеколюбие и толерантност - Снимка 3

 

"Добър вечер, уважаеми дами и господа! Благодаря изключително много за дадената ни висока оценка от Балканска Медийна Асоциация  и уважаемото жури!За мен е чест да съм сред толкова много успели, красиви личности. Нашата мисия е подчинена на това - да прави младите хора личности. Не само да успяват в сфера, в която са си избрали да се развиват, но да изграждат дълбоките ценности в себе си - това да бъдат хора, да бъдат човеци. Нещо, което е във все по-голям дефицит в нашия свят.Вярвам, че с подкрепата, която получавам толкова години от съмишленици, от приятели, от всички вас в тази зала, получавайки това високо отличие, имам надежда, че нашата мисия ще продължи и със съвместни усилия можем да направим света малко по-справедлив и малко по-добър за бъдеще" - благодари председателят на Център "Алеф" Алберта Алкалай за високата чест и наградата.

 

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” получи най-ярката награда за човеколюбие и толерантност - Снимка 4

 

Призьори в категория "Хотели", подкатегория "СПА хотел" от Winter Brignt Awards са собствениците на комплекс, който се намира до морския бряг, в центъра на курортния град Поморие и същевременно в сърцето на древния Анхиало. От него се откриват красивите морски изгреви и спиращите дъха залези над Бургаския залив. Вратите му за гости са широко отворени целогодишно. Отличното менажиран е от собствениците – баща и син Тръпкови, чиято основна мисия е гостоприемството, комфортът и спокойствието на посетителите, обяви от сцената водещата на събитието - певицата Йоанна Драгнева. Наградата получи мениджъра на хотела Антон Тръпков.

 

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” получи най-ярката награда за човеколюбие и толерантност - Снимка 5

 

В категория “Медицина” наградата на Winter Brignt Awards грабна най-модерната медицинска лаборатория у нас, разположена в гр. Бургас. Лабораторията е база за специализация и обучение на студенти, което е още едно доказателство за широко признатия професионализъм на екипа ѝ, обяви водещата Йоанна Драгнева и покани на сцената собственикът на LIBERTA.BG Стоян Тончев да връчи наградата на д-р Пламена Хараланова и д-р Таняна Николова.

 

Алберта Алкалай, председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” получи най-ярката награда за човеколюбие и толерантност - Снимка 6

 

"Преди да връча статуетката на д-р Хараланова, ще съобщя нещо, което е в унисон с благотворителната цел на събитието - в помощ на жените с репродуктивни проблеми, които имат нужда от инвитро процедури. Медико-лабораторният комплекс на наградената лаборатория обединява и интегрира цялостни решения за инвитро диагностика, обхваща широка гама от комплексни технологии и платформени решения" - каза Стоян Тончев.

 

Winter Bright Awards се осъществава с медийната подкрепа на Българско национално радио (БНР), телевизиите България 24, Код Фешън и Евроком, вестниците Стандарт, Труд, Телеграф, Марица, агенция Cross, онлайн медиите Pik.bg, Eпицентър бг, Blitz.bg, Тrafficnews.bg, Woman.bg, Столица.бг, LIBERTA.BG, Днес България (dnesbulgaria.com), Uniconbg.com, Черноморски фар (faragency.bg), Gramofona.com, Аctualno.com, Bnews.bg, Дромомания.бг, Blife.bg, Investbuild.bg, Тemida.tv и най-голямото ФБ списание HiLife във Фейсбук.