Някога шефът на Народния театър откровеничеше, че месечната им програма е съобразена с ангажиментите на актьора-легенда Валентин Танев.

 

Тогава той не само играеше на сцена, а беше водещ на „Господари на ефира“ и заемаше ръководна длъжност в Съюза на артистите.

Макар към днешна дата да е на 65 години, той все още е много зает – подвизава се в доста постановки, режисира, а и намира сили за участие в кино- и телевизионни продукции.

 

Относно възнагражденията в Народния театър, откакто Васил Василев го оглави, Танев е на мнение, че всяко възнаграждение трябва да отговаря на обема на свършената работа, както и качеството на положения труд. Категоричен е обаче, че по-високото заплащане не би го задържало на дадено място, ако положението стане нетърпимо.

 

Актьорът-легенда Валентин Танев: Недоумявам защо държавата не обръща внимание на цинизма в Народния театър

Що се отнася до това дали не се страхува да казва истината, че директорът на Народния театър може да го освободи от работа, Танев посочва, че този процес вече е стартиран и Василев го пече на бавен огън, но подчертава, че е много издръжлив и не се дава лесно. Категоричен е, че в театъра нищо не се е променило от времето на социализма, дори към днешна дата нещата са много по-зле. Определя случващото се в Народния театър към днешна дата като чиста проба милиционерщина.

 

Припомня, че по времето на социализма имало само един уволнен дисциплинарно творец – Асен Шопов и приканва всеки сам да си направи сметка за днешната ситуация в Народния театър.

Относно това дали залага някакви надежди на новия министър на културата, Танев отбелязва, че възможностите на културния министър са обусловени от желанието на финансовия министър. Недоумява обаче защо държавата не обръща внимание на цинизма в Народния театър.

 

След като през миналото лято му отстраниха единия бъбрек в Израел, актьорът казва, че най-важното е, че е жив. Продължава да ходи на химиотерапии, остават му още три и следва контролен преглед. За всяка химиотерапия доплаща по 78 лв., а на въпроса му защо това се случва, след като е по Здравна каса, му отговорили: „Това е положението“.

 

Обръща се към всички онези, които се надяват, че след като е болен ще умре бързо, заявявайки, че това няма да се случи. Допълва, че все още може да работи и да изпълнява ролите си. Подчертава дебело, че не е нужно да го чакат да падне, както се случва в Народния театър, тъй като това няма да стане.

Източник: Уикенд