Във Военно министерство тече подготовка за активиране на щаба на НАТО у нас, който да позволи спешно приемане на съюзнически войски. Целта е да бъде подсигурено място за настаняване на до 5 000 войници с бойната им техника, които могат да пристигнат у нас в рамките на 72 часа след издаване на заповед от върховното командване на Алианса.

 

Повод за спешното прехвърляне на войски могат да станат провокациите от страна на Русия, които целят разширяването на войната извън границите на Украйна. Западни разузнавачи все по-често предупреждават за подобни планове на Владимир Путин.

 

Активират българския щаб на НАТО

Сценариите са няколко – от пряко военно нападение срещу България от ордите на кремълския диктатор, което е малко вероятно до организирани от проруски партии протести с искане за неутралитет, които да прераснат във въоръжени безредици.

Подобен план бе изпробван в Молдова през миналата седмица.

 

Представителите на партия „Възраждане“ също често отправят закани за бунт. Те настояват за излизане на страната ни от ЕС и НАТО. Хората на Копейкин открито призоваха Путин да освободи и нас, плашейки противниците си с разстрели и изпращане в Белене.

 

Запознати издават, че в доклади на спецслужбите се предупреждава за готвени провокации от русофилски партии и организации. Подозренията са, че в тях може да вземат участие и диверсанти от руското военно разузнаване ГРУ. Служители от ДАНС коментират разтревожени, че през последните месеци в България са пристигнали хиляди руснаци, преобладаващата част от които млади мъже. Те искат политическо убежище под предлог, че са против войната в Украйна. Дали е така обаче или става въпрос за внедрени агенти, можем само да гадаем.

Тук е моментът да отбележим, че подобни опити за внедряване на руски военни има и в други страни от НАТО в Източна Европа.

 

В отговор на очакваните провокации Алиансът е задействал плановете си за спешно прехвърляне на десетки хиляди войници в заплашените съюзнически държави като България, Полша, Румъния, Латвия, Литва и Естония.

Източник: Уикенд