Девет лица са арестувани в няколко квартала на Бургас по време на първата национална акция срещу купуването на гласове за предстоящите парламентарни и евроизбори на 9 юни. Акцията, която включва тежковъоръжени полицаи с автомати, започна в ранни зори вчера и беше обявена под познатото мото „Респект“.

Полицаите са претърсели 17 адреса въз основа на сигнали за изборна търговия. „Схемите включват опрощаване на дългове и предлагане на пари за гласуване за определена партия и кандидат с преференция. Сумите варират между 50 и 100 лв.“, информира директорът на ОД МВР-Бургас ст. комисар Емил Павлов.

 „Към момента са събрани веществени доказателства, включително списъци с имена на лица, на които се предлагат финансови възнаграждения за гласуване за определена партия или кандидат“, посочи Мария Маркова, административен ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

Роднини и близки на единия от арестуваните споделиха, че дейността му е свързана с търговия и дистрибуция на безалкохолни напитки, и не се занимава с купуване на гласове. Накрая добавиха, че полицията е посещавала адреса и преди.

В момента разследващите изследват събраните доказателствата, за да преценят дали да повдигнат обвинения на задържаните и налични ли са достатъчно аргументи. Според Наказателния кодекс, купуването на гласове предвижда наказание от 1 до 6 години затвор.

Правоохранителните органи заявиха, че ще бъдат безкомпромисни към нарушения на изборните права и нагласен и купен вот.

Източник: narod.bg