Скандалният лобист с огромно влияние в съдебната система Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, който бе разстрелян в края на януари пред дома си, се оказа таен собственик на няколко одиозни имения в Гърция и Дубай.

 

Те са купени от името на няколко офшорни компании и сега голямата битка е кой да сложи ръка върху баровските къщи. Това разкриват запознати, които предоставиха и снимки на една от последните перли в имотната колекция на Мартин Нотариуса.

 

Става дума за огромна къща в Халкидики, Гърция, която Мартин Нотариуса придобива през пролетта на 2022 г. Палатът е в едно от живописните курортни селища там, и за него разстреляният баровец е броил сумата от близо 2 милиона евро!

 

За да се заобиколи проверката за произхода на парите, Мартин Божанов купува къщата през дружество, чийто собственик е офшорна копания, регистрирана в Кипър. Къщата разполага с 4 стаи, просторна дневна, уютен двор, просторен басейн и уютно външно джакузи, а като добавка се намира на няма и 200 метра от морето. В двора на имението има и 4 маслинови дръвчета на възраст над 100 години.

 

„Всяко лято Мартин и последната му жена – назначената от него в ГДБОП Гери, прекарваха по няколко месеца в къщата. Там са посрещани и доста важни гости от България – съдии, прокурори, бизнесмени”, разкриват още източниците.

 

По думите им, Мартин Нотариуса притежава още 2 къщи в Гърция, които са придобити сравнително скоро. Последната сделка е от есента на 2023 г., буквално месеци преди да го гръмнат. Божанов планирал да купи и имот на един от гръцките острови, даже му престояло пътуване, но куршума, който го застигна, осуети плановете му.

 

Мошеникът, който се оказа с неподозирано влияние в съдебната система, се ориентирал в покупка на ценни имоти в чужбина в последните години. Така през 2021 г. е купил къща и 3 апартамента в Дубай.

 

Те също са взети на името на фирма с краен собственик офшорно дружество. В чии ръце остават тези имоти, е мистерия. Според източниците ни, в момента се водела истинска битка как да бъде поделена престъпно придобитото имущество.

 

Счита се, че Нотариуса е притежавал и големи парични наличности . Говори се дори за денонощно охраняван апартамент, натъпкан със сейфове с пари, в който се съхранявали милиони, както и нотариални актове за имоти и тонове компромати. Мартин Божанов обръщал всичките си авоари в евро и швейцарски франкове, притежавал и доста злато.

Източник: Уикенд