Предстоящият проект за основен ремонт на стадион "Българска армия" в Борисовата градина ще доведе до нарушение на закона за устройство на територията. Инвестиционното предложение е базирано на две визи за проектиране, издадени от главния архитект на София, Здравко Здравков, които имат някои недостатъци. Стартът на ремонта без предварителна оценка на въздействието върху околната среда е недопустим.

А СЕГА: Незаконен се оказа ремонтът на „Българска армия“

Срещу това възразиха общински съветници, архитекти и екоактивисти във връзка с представеното инвестиционно намерение от собственика на стадиона - публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД – в него равноправни партньори са държавата, представлявана от Министерството на младежта и спорта (ММС), и футболният клуб "ЦСКА-София" като потребител на имота. Информацията за тяхното намерение беше публикувана за консултации със заинтересованите страни на уебсайта на район "Средец" от 26 май до 9 юни.

За стадиона са издадени две визи за проектиране, които са подготвени от главния архитект на Столична община, Здравко Здравков. Първата виза е за реконструкция на футболното съоръжение и е издадена на 12 септември 2019 година, докато втората датира от 5 май 2023 година и е за благоустрояване на околността на най-големия столичен парк.

"И за двете визи липсва законова основа, тъй като не съществува детайлен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина. Няма дори приет предварителен проект", обясни Борис Милчев, общински съветник от ДБ. Според него, освен нарушението на закона относно визиите, без ПУП няма ясно определена връзка между спортното съоръжение и околната среда на парка, особено по отношение на транспортния достъп.

Източник: narod.bg