Арестуваният в началото на седмицата с над 15 кг. марихуана, скрита в багажника на автомобила на 37-годишен служител на Агенция „Митници“, е участвал в трафик на лека дрога от България към Турция, обслужвайки интересите на родна престъпна организация. Това разкрива полицейски източник, според когото митничарят е трябвало да прекара през ГКПП „Капитан Андреево“ заловените 15 кила марихуана.

 

Преди дни 37-годишният митничар, посочен само с инициалите П. И. от прокуратурата, беше спипан с леката дрога на входа на Стара Загора от патрулен автомобил на МВР за рутинна проверка. Според обявлението на държавното обвинение полицаите извършили претърсване на баничарката „Ситроен Берлинго“ и в багажника на возилото открили 15 пакета с марихуана с общо тегло 15,08 кг на пазарна стойност малко над 300 000 лв.

Любопитен детайл е, че в деня на ареста на митничаря 28 ноември, беше обявено, че в колата му са били открити двойно повече наркотици – 30 килограма марихуана.

 

37-годишният държавен служител-трафикант работел на ГКПП „Капитан Андреево“

Неофициално се твърди, че арестуваният служител на Агенция „Митници“ се казва Петър Иванов, за когото от поне половин година имало съмнения, че участва в прекарването на малки пратки наркотици, възползвайки се от служебното си положение.

Иванов често отскачал до Турция след края на смяната си на „Капитан Андреево“, уж за да купи цигари, прах за пране и други по-евтини стоки на близките си, като обикновено не бил проверяван от колегите си от турската страна на браздата.

 

Неотдавна обаче в Турция започнало тайно разследване срещу митничари от южната ни съседка, които пропускали български колеги с нерегламентирани товари, за които имало съмнение, че са пакети с дрога. Така схемата на Петър Иванов, а и на други митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево“ временно секнала.

 

„Още преди месец постъпи сигнал до отдел „Вътрешна сигурност“, че български гранични полицаи и служители на Агенция „Митници“ прекарват малки пратки с марихуана в Турция, за което им се плащало по 1000 лв. на килограм. Сигналът обаче не беше взет под внимание от началството, разкрива полицейски източник. Той  допусна, че залавянето на митничаря с леката дрога на входа на Стара Загора може и да не е случайно, а да е скрита реализация на МВР.

 

Засега за разследването остава загадка откъде митничарят се е снабдил с 15-те килограма марихуана. До този момент въдвореният в ареста 37-годишен митничар от ГКПП „Капитан Андреево“ отказва да дава обяснения. Срещу държавния служител трафикант на дрога, са повдигнати обвинения по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс за превоз на наркотични

 вещества в особено големи размери. Подобно престъпление се наказва със затвор от 3 до 6 г. Ако обаче беше заловен да прекарва дрогата, през границата, митничарят щеше да отнесе двойно по-голяма присъда.

Източник: Уикенд