Новата акула ловувала в широк диапазон, но нападала най-вече пасажите с много риба подобно на своите хощни посестрими от океаните. Според рибарите за акули с подобни размери са нужни поне 7-8 кг риба на денонощие. Все още не е ясно какъв е броят на новата популация хищници в морето.

Според мен това е някаква разновидност на бича акула, но не съм сигурен. Все пак е доста по.голяма от черноморската и ловува много по-агресивно“ - коментира Янаки Карчев.

Мутантът е забелязван основно в по-дълбоки и студени води поне на 400-500 метра от бреговете. Това я прави по-трудно уловима и опасна за рибарите. Слухът за чудовището вече обиколил курортите на юг от Бургас. Част от туристите са се подплашили и със свито сърце нагазват във водата – разказват летовници в Ахтопол.

В Ахтопол, Синеморец и Царево вече се стяга голяма хайка за лов на новата акула. Поне 60 души с 35-40 лодки ще се влючат в акцията. Ще бъдат използвани мрежи, харпуни, големи куки със специално подготвена стръв. В хайката ще се включат и няколко леководолази със собствена екипировка. Целта е да се улови поне един екземпляр, за да се установи от какъв вид е. Предполага се, че акулата е плъзнала из нашите води чрез някой риболовен кораб, който е преминал с улов през Босфора – пише вестникът.

Според други става дума за акула мутант, дошла от украинските брегове. Този страховит вид беше наречен акула таласъм, която ще видите на видеото.

Станимир Тенев