Принцеса Даяна си отиде преди 21 години, но промени монархията завинаги

На 31 август бяха отбелязани 21 години от смъртта на принцеса Даяна. Покойната съпруга на принц Чарлз днес щеше да е на 58 години, ако не бе загинала в тунела под моста "Алма" в Париж. Тя обаче успя да промени по неповторим начин кралското семейство. И дори след смъртта си сякаш продължава да живее за всички тях. Даяна промени завинаги живота на членовете на кралското семейство. И с шест привидно незабележими неща успя да промени завинаги цялата монархия.

1. Годениците сами избират годежния си пръстен

Принцеса Даяна е първата, която сама избра какъв годежен пръстен да носи. Подареното бижу от принц Чарлз е изработено специално за нея с бижута подарени от баба му. Даяна обаче бе първата, която не носи наследствено бижу. Право на избор имаше и принц Уилям, който предпочете да се сгоди за Кейт с бижуто на майка си. Херцогинята имаше право да поиска друго бижу за годежа, но тя настоя да запази пръстена, като Уилям след това й подари още два такива — със смарагд и с рубин. Що се отнася до Меган — Хари лично й избра камъните, като поръча за съпругата си лично проектирано от него бижу.

2. Тя е първата жена от кралския двор, родила извън двореца

Само благодарение на Даяна, Кейт и Меган могат да раждат в болница, а не зад стените на замъка Уиндзор. Принцесата бе непоколебима в желанието си да роди в клиника, като така на бял свят се появиха Уилям и Хари. След нея Кейт първа наруши правилото и влезе в болница, за да ражда. Меган със сигурност ще я последва.

3. Сама възпитава децата си

Принцеса Даяна настояваше лично и самостоятелно да възпитава децата си. Уилям и Хари не бяха поверени на дворцови възпитатели, ходеха на градина и имаха почти нормален живот. Но за техните права и тези на децата им, Даяна се бори със зъби и нокти.

4. Отворена към "обикновените" хора

Това бе урок по етикет, който усвои и самата кралица Елизабет. Даяна не търпеше унижение към обикновените хора и показа наистина благородно поведение спрямо тях. Тя посещаваше болни от спин, ранени, сакати — нещо немислимо преди това. И така определено успя да направи кралското семейство по-отворено към обществото.

5. Открита в чувствата си

Паметното интервю на Ди за Би Би Си даде смелост на децата и любимите им жени да бъдат откровени за личния си живот. По-рано би било недопустимо те да говорят по темата и да дават интервюта. Но сега дори кралицата се отпуска и разкрива по нещо от семейството си. [caption id="attachment_564737" align="aligncenter" width="300"]Принцеса Даяна промени монархията сн. Уикипедия Принцеса Даяна промени монархията сн. Уикипедия[/caption]

6. Промени представите за стил

Даяна наложи свое виждане за облеклото и разчупи строгия протокол. Така се превърна в кралица на стила и безупречния вид.