Според информация, забелязана от медийно издание в деловодството на Софийския градски съд, Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката Елена Йончева. Оттеглянето се е случило преди около седмица след тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май 2023 година, което определя, че конфискацията се отнася само за налични имущества с неустановен законен произход и не може да бъде наложена върху неща, които не са във владение на лицето и не са преобразувани в други имоти (активи).

160 хиляди лева: КПКОНПИ оттегли иска срещу Елена Йончева

Решението на градския съд показва, че Антикорупционната комисия е решила да оттегли иска срещу Йончева на 7-ми юни. Въпреки че решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горестоящ съд, малко вероятно е Елена Йончева, чиито защитници също искаха прекратяване на делото, да оспори съдебния акт.

Делото за конфискация е било започнато през 2021 година, когато комисията се ръководеше от Сотир Цацаров. Искът срещу Елена Йончева е бил на стойност 158 636 лева и е включвал сумите, изтеглени от АТМ и каси от нейни сметки, както и от сметки на фирмата "Офроуд" ООД в Корпоративна търговска банка.

Производството за конфискация срещу Елена Йончева е резултат на обвиненията за пране на пари, повдигнати срещу нея в началото на 2019-та година. През ноември 2018-та година, когато Сотир Цацаров беше главен прокурор, бе поискан имунитетът на Йончева, която по това време е депутат от БСП. Тя отказа защитата, но през 2019 година беше избрана за евродепутат и отново получи имунитет. Българската прокуратура поиска свалянето й от Европейския парламент, но това беше отказано с неясни мотиви.

В иска от 2018-та година Сотир Цацаров обяснява, че Елена Йончева се разследва за пране на пари в големи размери, като делото е било започнато по сигнал от депутати. Специализираната прокуратура разследва финансовите операции с пари, заграбени от КТБ и прикриването им чрез офшорни търговски субекти. Елена Йончева заяви, че няма вина и обяви, че обвинението е политически поръчка поради разкритията й като депутат.

Източник: narod.bg