Точно на Нова година близо 150 митничари извършиха проверки в "Лукойл", които провериха повече от 50 данъчни склада за в цялата страна. В първия ден от новата година започна подробна проверка на наличните количества руски петрол в базите.

Първите екипи митничари се появиха още в 8 часа сутринта в първия ден от годината. Те бяха разпределени и извършиха инвентаризация на всички места, където има данъчни складове. Шест екипа извършваха проверка в самата рафинерия, докато други работеха в нефтопристанището "Росенец".

Служителите, занимаващи се с проверката принадлежат към различни звена като "Последващ контрол", "Акцизна дейност" и "Митническо разузнаване и разследване". В процеса на проверката са ангажирани 23 служители от Митница "Бургас", според официалната информация от агенция "Митници".

150 митничари влязоха в „Лукойл“ в първия ден от Новата година

Проверката се провежда след влизането в сила на забраната за бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски нефт, от началото на годината. От 1 март ще бъде забранено и преработването на петрол с произход "Русия". Предприятието има определен период от време, в който трябва да обработи доставения вече руски петрол и произведените от него продукти. Отсрочката важи само за някои нефтопродукти и единствено, ако се изнасят към държави, които не са членки на Европейския съюз.

Основната цел на проверката е да се направи инвентаризация на наличните количества суров нефт, внесен на базата на дерогацията, разрешена от Министерския съвет, както и наличните нефтопродукти, произведени от суровия нефт, внесен по същата дерогация.

През декември на миналата година депутатите приеха изменение, с което се отменя износът на продукти от руски петрол от 1 януари 2024 г., а окончателният внос на нефт от руски произход ще бъде забранен от 1 март.

Източник: lupa.bg