Пламен Орешарски се появи, за да критикува новия държавен дълг

Злополучният премиер Пламен Орешарски, за когото е всеизвестен фактът, че бе марионетка на Сергей Станишев излезе от нелегалност, за да отправи критики към планирането на новия дълг на държавата, който е обект на дебати в парламента днес.

Очевидно Пламен Орешарски услужливо е забравил времето, в което се измушваше през задните входове на институциите и е взел решение да напомни за себе си.

[caption id="attachment_437539" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски се появи, за да критикува новия държавен дълг Пламен Орешарски се появи, за да критикува новия държавен дълг[/caption]

В профила си в социалната мрежа Фейсбук той подчерта, че финансовото министерство е обявило намеренията си в средносрочен план за емисията от нов дълг в размер на 16 млрд.лв. правителствен дълг. В защита на новия дълг веднага се включиха онези наблюдатели и анализатори, които преди две години вещаеха апокалиптични картини, когато ръководеното от Пламен Орешарски правителство потърси одобрението на парламента за взимането на заем в размер на 1 млрд.лв.

Експремиерът посочва, че преобладаваща част от тези наблюдатели и анализатори правят доста аматьорски коментари на това как е много по-добре да се вземат 16 млрд. лв. нов заем, отколкото 1 млрд.лв. Пламен Орешарски се чувства обиден от твърденията, че новият държавен дълг е наложителен заради предходното правителство. Според него това е твърде изтъркано политическо клише, което се разиграва умело от доста години насам, а в същото време основната му цел е да бъде подведено общественото мнение. Бившият министър председател подчертава, че не се посочва вината, а продължават упреците в тази теза, вместо вниманието им да бъде насочено върху проблема с обърканите политики на кабинета „Борисов 2”.

Според Пламен Орешарски твърдението, че новият държавен заем ще раздвижи икономиката е абсолютна лъжа. В подкрепа на думите си той подчертава, че ако действително беше така, южнокорейските държави, които са с огромни дългове трябваше да са с доста високи темпове на икономически растеж към момента. Пламен Орешарски недоумява как правителството на Бойко Борисов успява да заблуди обществото, че този държавен дълг ще бъде различен, тъй като ще бъде инвестиран, пише pik.bg.