Европейската комисия ни спира 396 милиона евро

Премиерът Пламен Орешарски ще получи жесток удар от страна на Европейската комисия.

Тя възнамерява да ни отреже 396 милиона евро, което се равнява на около 770 милиона лева. Информацията се носи из коридорите на Народното събрание от депутатите от опозицията. Очаква се неприятното решение да бъде гласувано в някой от следващите дни по време на заседание на Комитета по земеделие.

Според непотвърдена информация, още в петък в Министерството на земеделието са получили писмо от Европейската комисия, което съдържа конкретна информация по казуса. До момента обаче от ведомството на министър Димитър Греков крият скандалната информация, вероятно надявайки се, че ще се случи някакво чудо и ще се разминем между капките. Европейските средства, които ще ни бъдат спрени са по Програмата за развитие на селските райони и са за плащания за миналата година (2013-та).

[caption id="attachment_405609" align="alignleft" width="300"]Премиерът Пламен Орешарски ще получи поредния удар от ЕК Премиерът Пламен Орешарски ще получи поредния удар от ЕК[/caption]

Тези пари вече са дадени на родните земеделски производители от държавния бюджет и следва да бъдат възстановени от Европейския съюз, но това вероятно няма да се случи. Българското министерство е трябвало да защити целесъобразността на средствата. Чиновниците, които били изпратени до Брюксел обаче така и не успели да извоюват победа. Най-скандалното в целия този случай обаче е, че точно в този напрегнат момент, зам-министъра на земеделието Явор Гечев заминал за командировка на остров Бали, вместо да се опита да реши проблема в Брюксел.

Очакванията са в някой от следващите дни, правителството на министър-председателя Пламен Орешарски да получи поредния тежък удар, нанесен от Европейската комисия. Интересно как този път кабинетът „Орешарски” ще оправдае загубата на средства.

Припомняме, че управляващите се забъркаха нов грандиозен скандал, който е на път да разтърси държавата. Скандалът бе заформен по време на извънредното заседание на парламента, на което бе обсъдено наложеното от президента на Република България - Росен Плевнелиев вето върху Закона за сметната палата. Противоречията по ветото се превърнаха в причина за скандала между управляващи и опозиция.

По-късно депутатът от ГЕРБ и бивш министър Лиляна Павлова подчерта, че основните цели на управляващите, заложени в Закона за Сметната палата са три. Целите са цялостна подмяна на ръководния състав, увеличение на броя на членовете на Сметната палата от три на девет и желание за скорострелни промени. Всичко това обаче навежда на мисълта, че се прави с цел в институцията да бъде вкарана широка партийна квота, а решенията и одитите да бъдат под контрола на партиите, пише, пише pik.bg.