„Благодарим за подкрепата от България в отбраната, тя е абсолютно публична“, заяви украинският президент при посещението си в България.


Правителството го решава и парламентът го гласува. Това е пакет за защита, не за настъпление. За да могат родителите да защитят децата си. А не както в началото на войната хора в руски униформи изнасилваха украински деца пред очите на техните родители. И мога да ви говоря за масови изтезания и масови погребения. Ако говорим за артилерия, тя покрива определено разстояние не достига до територията на Русия. Тя работи за това те да не дойдат отново в Украйна. Справедливо ли е това?

 

Зеленски: Благодаря, България!

Те използват ракети по цивилното население, по жилищата на хората. Затова са зенитните комплекси. Снощи убиха хора в Лвов близо до границата с Полша. Известно е и как отломки падаха на територията на други държави.

Суверенно решение е да помагате на друга държава. Всяка страна има право да се защитава. Всеки човек има право да защитава децата си.

Вие, тук, ако у вас нахлуе някой, нали ще защитавате децата си?

Не знаем къде са 200 хиляди деца. Какво друго да ви кажа? Час от тях са депортирани, част от тях са убити... не знаем..

 

Зеленски: Благодаря, България! - Снимка 2

Денков: Не можем да стоим безучастно

Не можем да стоим безучастно пред случващото се само на няколкостотин километра от нашата граница, каза Денков. Той говори още за защита правата на етническите българи в Украйна и сътрудничество.

Подписахме декларация, с която подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно. Знаем от собствен опит трансформиращата сила на интеграцията - присъединяването трябва да върви успоредно с реформи, което от собствен опит знаем, че не е лесно.

България иска справедлив и устойчив мир, каза още българският премиер.

 

Зеленски: Благодаря, България! - Снимка 3

Парламентът обсъжда декларация за подкрепа на Украйна в НАТО

Народното събрание обсъжда проект за декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, внесена от всички парламентарни групи с изключение на БСП и "Възраждане".

Заседанието беше удължено, така че приемането на документа да съвпадне с престоя на Зеленски. в София. Дискусията обаче започна със закъснение заради прекъсване за почивка по искане на "Възраждане". Депутати от тази парламентарна група са най-активни при обсъждането, като отново прозвуча отричаната многократно теза, че България ще изпраща на фронта свои войски.

Проектодекларацията заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави.

 

Зеленски: Благодаря, България! - Снимка 4

ГЕРБ приветства посещението на Зеленски в България

 

ГЕРБ приветства посещението на украинския президент Володимир Зеленски, заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на партията Даниел Митов.

"Надяваме се да бъде ползотворно и продължаваме да поддържаме всички възможни действия, които биха довели до успешния завършек на тази война в полза на Украйна, така че тя да възстанови териториалната си цялост", добави той.

Митов също потвърди, че представители на парламентарната група ще разговарят с украинския президент. Той не посочи кои точно, но коментира, че би го поздравил за това, че "мотивира своите граждани и бойците на фронта не само да удържат напъните на руската агресия, но и да отвоюват обратно територии".

 

Зеленски: Благодаря, България! - Снимка 5

Карадайъ: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведение на България

 

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски е оценка за правилното поведение на България. Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента, като добави, че "правилната позиция" е тази, която движението винаги е защитавала.

"Евроатлантическата ориентация на страната не подлежи на ревизия, напротив, според нас ние трябва да сме лоялни и достойни членове на съюзите, в които членуваме - НАТО и ЕС", добави Карадайъ. Той потвърди, че представители на движението също ще се срещнат лично със Зеленски.

 

Зеленски: Благодаря, България! - Снимка 6

Кирил Петков: Надявам се евроатлантическото мнозинство да даде правилния облик на страната ни пред Зеленски

 

Представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще имат среща с украинския президент Володимир Зеленски, потвърди съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той допусна, че с него няма да се срещнат политически сили, които имат "по-евразийска представа за развитието на България".

 

Петков изрази надежда, че евроатлантическото мнозинство ще даде правилния облик на България пред украинския президент. По думите му с решението, които прие Народното събрание днес за започване на преговори за продаване на ядрените реактори от АЕЦ "Белене" на Украйна, страната ни е показала, че мнозинството от народните представители застават твърдо зад ясната подкрепа за нападнатата от Русия страна.

 

"Може да сме горди, че не сме на периферията, не сме троянският кон, ние сме значим, важен партньор, на който Украйна разчита", каза Петков. И добави, че е щастлив да види отново украинския президент. "Имаме много добри отношения и се надявам ползотворно да може да работим за благото на цяла Европа, за мира в Украйна, който може да се случи само ако руският агресор се изтегли изцяло от границите на Украйна", добави Петков.

 

В София е и Андрий Ермак, един от най-влиятелните хора на Зеленски

Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, е в делегацията, пристигнала днес в София. Той е смятан за един от най-близките на държавния глава и най-влиятелните хора в Украйна. Вчера той имаше консултации в Киев с чуждестранни дипломати за това как може да се приложи украинският мирен план от 10 точки, както и "сигурността и възстановяването на украинския териториален интегритет".

Източник: Дневник