Президентът Росен Плевнелиев, който бе посочен от ГЕРБ за водач на преговорите за съставяне на правителство, може да осигури и подкрепа от „Възраждане” по време на гласуването в пленарна зала.

На пръв поглед подобна колаборация между евроатлантическа и проруска партия звучи абсурдно. Според запознати истината обаче е, че е напълно възможно да стане факт. Стига от формацията на Бойко Борисов да не се откажат от плановете си за съставяне на кабинет.

Топлата връзка между двете уж враждуващи формации трябва да прокара бизнесменът Милен Врабевски, който е близък приятел на Плевнелиев и спонсор на шефа на „Възраждане” и няма как да му откаже услуга.
Разбира се, хората на Костя Копейкин няма открито да се коалират с Бойко Борисов, тъй като подобно съглашателство не е изгодно за нито една от двете страни.

Съюзявайки се открито с хората на Путин у нас, формацията на Борисов рискува да бъде изритана от Европейската народна партия. Почти сигурно е, че реакция ще има и от ЕС, откъдето ще ни бъдат спрени еврофондовете.
За „Възраждане” също не е изгодно да стават част от управляващата проатлантическа коалиция. Все пак, техният вожд се заканва да иска провеждането на референдум за излизане от ЕС и НАТО. От друга страна Костадинов е наясно, че при едни бъдещи избори, едва ли ще повтори сегашният си резултат.

Подобно на „Атака” и ВМРО формации, които уж са против всички, но не предлагат алтернатива, залязват толкова бързо, колкото и набират скорост. Пресен пример е Слави Трифонов, който от първа политическа сила, само за една години изпадна зад борда.

Разбира се Копейкин никога няма да си признае открито, че няма интерес от поредните предсрочни избори. Тяхното избягване, както е ясно, зависи от успеха на водените от Росен Плевнелиев преговори за правителство. За да не бие на очи златният пръст на „Възраждане”, е измислен удобен сценарий.

Той предвижда няколко депутата от редиците на „Възраждане“ да подкрепят гласуването на бъдещото правителство. Въпрос на договорка е дали „бунтарите-русофили” формално ще бъдат изгонени от партията заради неправилния си вот, или просто Копейкин ще ги оправдае, че са гласували по съвест.

На практика Копейкин е единственият вариант кабинетът на ГЕРБ да мине. След отказа на „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП дори да преговорят с ГЕРБ, единственият вариант за мнозинство е подкрепа от ДПС и „Български възход” на Стефан Янев.
От движението вече обявиха, че настояват за съставяне на правителство, а формацията на Янев открито се предложи на Бойко.

Дори и трите партии да се разберат някак си за кабинет от експерти, тип „Правителство на националното спасение”, депутатите им са едва 115. Оставащите шест гласа до заветните 121, трябва да бъдат осигурени от Костя Копейкин.

Запознати твърдят, че  Плевнелиев няма да има проблем да осигури гласовете на „Възраждане”. В случая, преговорите няма да са с Костя Копейкин, а с близкия приятел на Плевнелиев д-р Милен Врабевски, който е собственик на най-голямата българска компания за клинични изпитания на нови лекарства.

За него се твърди, че е сред основните донори на „Възраждане”. Милионерът Врабевски от години щедро подпомага политическата кариера на Костадин Костадинов и покрива разходите по кампанията на партията му.
Без тази щедрост и контактите на Врабевски, които отварят не една и две врати на Копейкин, „Възраждане” и до днес щеше да бъде една от многото маргинални формации, твърдят запознати. 

Поради тази причина Костадинов не може да си позволи да отхвърли молбата на ментора си.
Макар да финансира русофилската партия, самият д-р Милен Врабевски далеч не е фен на диктатора от Кремъл. Бизнесменът дори може да мине и за глобалист. Врабевски се хвали с познанството си с множество западни политици, сред който и дори бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Чрез фондацията си „Българска памет” бизнесменът финансира множество благотворителни каузи – от ин витро-процедури за бедни семейства, през финансиране на книги или обучителни стипендии за българи в чужбина, до издигането на паметника на цар Самуил  в центъра на София.

Подкрепата на „Възраждане” не е пречка бизнесменът да е близък и до ГЕРБ. В организираните от фондацията му инициативи чести гости са Бойко Борисов, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, кмета на София Йорданка Фандъкова.
Постоянно присъствие е и приятелят му Росен Плевнелиев. Създадените от двамата фондации, „Българска памет” на Врабевски и „Решения за бъдещето” на Плевнелиев от години си сътрудничат при множество инициативи, свързани с младите българчета.
Източник: Уикенд 
 

Започнаха скандалните задкулисни схеми за съставяне на правителство