Заместник кметът по социални дейности и интеграция на хората с увреждания Надежда Бачева бе гост на Великденски конкурс, организиран в Дома за стари хора - Зона Б-5, по време на Светлата седмица след Възкресение Христово.

 

Домовете за столичани в златна възраст, както и местата за подкрепа на съгражданите ни със специални нужди, представиха богата и пъстра Великденска украса, майсторски изписани яйца и множество ръчно изработени сувенири и декорация.

 

Домът за стари хора “Зона Б-5” спечели грамота в категория  “Най-креативна великденска украса”, събратята им от дома в “Надежда” получиха грамота за “Най-пъстри великденски яйца”, а връстниците им от Дом за стари хора “Дълголетие” бяха удостоени с грамота за “Най-шарена великденска украса”.

Призът за “Най-стилна великденска украса” отиде у Дом за пълнолетни лица с деменция “Княжево”, домът за пълнолетни лица със сетивни увреждания “Иван Вазов” спечели грамота за “Великденска украса разказваща история”, а дневният център за пълнолетни лица с увреждания “Света Марина” се окичи с грамота за “Най-голямо великденско яйце”, разказаха от организаторите на проявата.

 

“Благодаря за поканата и за прекрасните емоции и атмосфера”, сподели г-жа Надежда Бачева и допълни, че по време на Страстната седмица, на Велики четвъртък, тя и колегите й от Столична община подкрепиха децата и възрастните хора от социалните услуги в София. “Заедно боядисахме над сто яйца на благотворителния Великденски базар с красиви, ръчно изработени от тях декорации за светлия християнски празник. Предстоят ни още много поводи да показваме таланта на хората в неравностойно положение, все повече да празнуваме заедно и все по-малко да се чувстват изолирани в домовете, в които живеят. Благодаря на всички специалисти с големи сърца за това, че всеки ден се грижат за хората в нужда”, разказа Надежда Бачева за това как съгражданите ни със специални потребности в София биват приобщени.

 

Подслон и усещане за дом по време на светлите Великденски празници получиха и хората в затруднено положение, които живеят в центровете за временно настаняване в София.

 

С подкрепата на Столична община, в центъра “Св. София”, останалите без подслон имаха условия да сготвят, да се погрижат за децата си, да боядисат яйца за празника и да намерят част от уюта, който им липсва. “Там им даваме подкрепата, от която имат нужда, за да се върнат обратно към пълноценен живот, докато намерят работа, истински дом и опора”, коментира зам.-кметът по социалните дейности в София и благодари на медиите, които показаха трогателните истории на тези наши съграждани.