Докато Еманюел Макрон се опитва да поведе НАТО срещу Русия, Путин с един ход успя да блокира Алианса и Байдън заедно. Руския президент обяви решение, което засяга почти две трети от световната икономика. И ще се отрази изключително тежко на най-големите играчи на световния пазар - САЩ, ЕС и Великобритания.

 

Неназован висш правителствен сътрудник тези дни обяви, че Русия спира износа на горива за следващите шест месеца. "Необходимо е да се гарантират доставките на вътрешния пазар. С настъпването на новия стопански сезон, необходимостта от по-евтино и достъпно гориво за руските земеделци е изключително голяма. Затова ще спрем за шест месеца търговията с бензин. Засега не се предвижда спиране на търговията с дизелово гориво", казва той.

 

Въпреки това Русия намалява вече доставките и на дизел, което пряко удря върху развитите икономики. Кремъл работи пряко със Саудитска Арабия и страните от ОПЕК, за да контролира цените на горивата. А това може да се отрази тежко на икономиките на ЕС и САЩ. Америка не е в състояние да осигури повече от 2/3 от годишните нужди от бензин и дизелови горива за собствената си територия. ЕС също зависи в голяма степен от руските доставки. А ударите които руснаци и украинци нанасяха върху собствените си рафинерии, се отразява жестоко на икономиката на два континента.

 

"Нито Брюксел, нито Вашингтон полагат истински усилия, за да принудят Путин и Зеленски да сключат мирно споразумение. И сами режат клона на който са седнали. Това няма да доведе до нищо добро", коментират анализатори. А мнозина са убедени, че безсмислената война между двете държави само още повече ще влоши положението на цивилните.  И  ще отслаби и без това все по-активно неработещите икономики на цяла Европа.