Отлично осведомени източници твърдят, че ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ почти сигурно ще направят правителство.

 

Въпреки острите думи, които си размениха преди изборите и в първите дни след вота на 2 април, партиите са готови на компромис. Към момента текат усилени преговори как точно да се сглоби общото им управление.

 

Властта готова за коалиция, спорят кой да е премиер – Габровски или Денков

Източници издават, че правителство ще бъде съставено под натиска на американското посолство в София и висши европейски лидери.

Те са особено притеснени от нарастващата популярност на „Възраждане“, а освен това анализаторите им предупредили, че и сега не се състави кабинет има опасност президентът Румен Радев да обяви официално своя партия и още на следващите избори да помете ГЕРБ и ПП-ДБ.

 

По този начин властта ще се озове в проруско мнозинство, застрашаващо евроатлантическата ориентация на страната ни. Затова американците категорично настоявали Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов да преглътнат различията си и да направят правителство, макар и с временен хоризонт на управление от няколко месеца до година.

Препоръката им е големите партии да заровят томахавката и да огласят кабинет възможно най-скоро.

 

Запознати твърдят, че ГЕРБ и ПП-ДБ вече са си стиснали ръцете, но в момента текат тежки пазарлъци кой да е министър-председател. Повече от ясно е, че този пост няма да бъде зает от нито един от лидерите на трите партии.

 

Борисов настоява премиер да стане хирургът проф. Николай Габровски, който бе предложен от него за поста и в миналия парламент с мандата на ГЕРБ. Тогава проектокабинетът обаче не получи депутатска подкрепа. 

 

От ПП-ДБ настояват министър-председателят да е техен и категорично държат това да е акад. Николай Денков.

Надали обаче ГЕРБ-аджиите ще се съгласят премиерът да не е техен, а и това не би било честно, предвид, че са първа политическа сила.

Така и не става ясно обаче как партии, които имат 95% съгласие по всички теми не могат да направят коалиция.

 

Макар ГЕРБ и ПП да са в обтегнати отношения, според част от преговорния екип, те се стоплят достатъчно, че да може да се говори за общо партийно съглашение занапред.

Пародията на законодателство според депутати на ГЕРБ обаче крие желание за общи разговори и лидерски срещи, каквито реално ще има, а двете партии, са далеч по-склонни да управляват заедно, дори и с цената на взаимна омраза.

 

Тази тактика не допаднала особено на Румен Радев, който на думи е прокламатор за стабилно правителство, но реално има интерес да управлява държавата със служебни кабинети.

Борисов обаче наредил на хората си в НС да изпълнят волята му за коалиция по всеки възможен начин, тъй като ГЕРБ доста време са извън властта и имат нужда да се върнат във върхушката.

В същото време пък ПП си дават сметка, че на следващите избори процентът гласове за тях ще спадне значително и се съгласили с настояванията на ГЕРБ.

Източник: Уикенд