Деян Николов може да е новият лидер на „Възраждане“ е напът да се разцепи след катастрофалната загуба на местните избори, разкриват запознати от централното ръководство. Активисти, недоволни от поведението на своя вожд Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, трескаво се оглеждат за негов наследник. За момента фаворит на „революционната“ фракция е Деян Николов, чието представяне като кандидат за кмет на София надмина всички очаквания. Той получи доста висок резултат на фона на представянето на неговите колеги в страната.

 

Твърди се, че Николов вече е овладял столичната организация на „Възраждане“. Подкрепа, макар и мълчалива за момента, има и от структурите в още няколко големи града. Зад Копейкин в същото време твърдо стои само родната му Варна. Поводи за недоволство срещу вожда Костадинов не липсват. През цялата кампания той се биеше в гърдите, че според тайно социологическо проучване са втора политическа сила. В нощта на вота обаче бързо настъпи отрезвяване. Вместо очакваните високи резултати и гарантиран щурм за завладяване на общините, кандидатите на „Възраждане“ масово събраха по 3-4% подкрепа.

 

Извън десетината селски кмета партията спечели властта само в община Борован. Населената предимно с роми община се превърна в нарицателен пример как „Бай Ганьо прави избори“, след като записи от преброяването показаха брутални примери за подправяне на бюлетини.

Освен в Борован „Възраждане“ издигна свои кандидати в още 246 общини. Само в 86 от тях гласовете едва „стигат, за да имат по един съветник. Доста скромно представяне за формация, претендираща, че е втора политическа сила в България.

 

Вътрешен бунт срещу Костя Копейкин след изборите

Сред малкото изключения е резултатът в София. Кандидат-кметът Деян Николов се нареди на четвърто място, а партията на Копейкин успя да се пребори за цели 8 общински съветници, което си е истинско чудо. Според социолози огромна заслуга за високия резултат има персонално Деян Николов, чието умерено участие в предизборните дебати му спечели симпатии и показа друго, по-нормално лице на национализма от озлобения и патетичен Копейкин.

 

Твърди се, че и в средите на „Възраждане“ Николов вече се е изравнил по популярност с вожда Костя Копейкин. Това му дава самочувствие да погледне и към председателското място. Мераците му намират поддръжници и в други градове, твърдят запознати. Активисти с желание да участват в управлението обвиняват за ниския резултат лидера Костадинов и неговата политика да са вечна опозиция на всички. Анализите им показвали, че с това си враждебно поведение партията е стигнала своя таван. След настъпилото отрезвяване част от националистите вече са наясно, че за да върви нагоре, „Възраждане“ трябва да участва в управлението на о6щините и да доказва с дела, че може да бъде алтернатива на т.нар. сглобка и останалите партии на статуквото. Плановете им обаче са порязани от Костадинов, който директно заявил в партийните структури, че всеки избран съветник, който с гласовете си подкрепя предложения на общинския кмет, ще бъде изключен от партията.

 

Вътрешен бунт срещу Костя Копейкин след изборите - Снимка 2

Интересно е дали така ва ще бъде съдбата на софийския кандидат за кмет. Веднага след първия тур на изборите Деян Николов обяви, че се отказва от мястото си на депутат, за да стане общински съветник.

 

Твърди се, че групата от осмина съветници на „Възраждане“ далеч няма да бъде постоянна опозиция. Не е изключено точно техните гласове да осигурят поне на моменти мнозинството на Промяната в съвета, прогнозират запознати. Какво лошо има да подкрепяме разумни предложения, обяснявал Николов пред съпартийци. Тази му позиция вече печели симпатии и в други градове, където „Възраждане“ има свои общински съветници.

 

Част от партийните активисти все по-открито недоволстват срещу налаганата от вожда линия, намеквайки, че е време за нов лидер. Най-малкото, защото след изборната драма в София Ваня Григорова е новата звезда на т.нар. русофилски терен. Както вече стана ясно е почти сигурно, че Григорова ще създаде своя партия, която може лесно да привлече доста от гласоподавателите на „Възраждане“. Наясно с това бил и самият Костадинов, което е причина за отказа да я подкрепи на балотажа в София.

 

Освен чисто личностен сблъсъкът на Костя с Деян Николов ще е и по отношение на визията им за бъдещето. За Копейкин „Възраждане“  трябвало да си запази ролята на пета колона на Москва, макар тези гласоподаватели далеч да не са мнозинство у нас. Деян Николов от своя страна искал партията да позабрави името на Владимир Путин, залагайки повече от патриотизма, с което да увеличи получените гласове на изборите.

Източник: Уикенд