ВМРО определено е вдигнало мерника на ръководството на партията и в частност на Красимир Каракачанов.

Причина за това е позорният срив на последните избори, които се проведоха на 2 октомври.

Петричката организация, която е една от най-автентичните, но и най-големите в страната, застана начело на бунта и тези дни поиска спешно свикване на Национален конгрес, за да бъде избрано „ново ръководство, което да работи и милее за Организацията, вместо да дреме по кабинетите на 5-тия етаж и лъска коридорите на централата, разтягайки лакърдии и говорейки назидателно към структурите”.

Войводите от Петрич припомнят, още преди година, когато е избрано ново ръководство на партията с гръмки обещания, че тръгват напред към победи, те са били скептични, понеже е ясно, че „старите лица се обличат в нови постове и търсят лични облаги”.

Като „главни виновници за падението и деноминацията на ВМРО в обществото” от Петрич посочват Красимир Каракачанов, Юлиан Ангелов (определен като придворен шут на Каракачанов), Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, за които „всеки, който не се съгласява с техните решения, е враг”.

В декларация, разпространена от ВМРО-Петрич се отбелязва, че хората не вярват на войводите, „заради действията на един самозабравил се и разлагащ се политически труп”.
Публикувана е и справка за преференции, получени от партийна елит. Те не са изкарали повече от 190 гласа, при това натрупани със зор от водачите в два избирателни района. 
„Толкова „тежат“ тези, които задават дневния ред на ВМРО… Хора , водени от собствения си интерес, прикрито с родолюбиви краски, търсейки да заемат високи постове, за да хранят политическото си его.”

Зад декларацията на ВМРО-Петрич стоят 20 местни структури, като се очаква към призива за нов конгрес и ново ръководство да се присъединят и нови симпатизанти.
Големият въпрос обаче е как Каракачанов и компанията му ще се откажат от властта. 
Тук е моментът да отбележим, че по богатство ВМРО вероятно може да се сравни само с православната църква у нас. 

Красимир Каракачанов, по времето когато стари войводи като Христо Матов, проф. Йордан Венедиков, бившия главен прокурор Иван Татарчев бяха още живи, успя само с няколко хитри хода да вкара всички имоти на някогашните македонски културно-просветни организации във „Фондация ВМРО”.
Автентичните предводители на ВМРО тогава бяха съкрушени и безпомощни пред тази афера на бившия агент на шесто управление на ДС. А богатството на организацията е впечатляващо.

През 1992 г. ВМРО успя да си върне многобройни сгради и земя, пръснати из цялата страна. Тези имоти са натрупани от македонските бежанци, които пристигат в България от различни краища на Македония, останала под турска власт в края на 19 век. Една част от сградите и терените преселниците купуват със собствени пари, а други са безвъзмездно дарени от държава.

Имотите на ВМРО в началото на миналия век се водят на земляческите дружества, основани да подпомагат бежанците от Македония. През 1946 г. те се „саморазпускат” по нареждане на новата комунистическа власт.
На тяхно място са създадени нови структури, които образуват Съюза на македонските културно-просветни дружества. Той е възстановен през 1990 г. Става наследник на имотите на старата ВМРО, с които днес се разпорежда несменяемият Красимир Каракачанов, известен като протеже на комунистическия големец Пенчо Кубадински.

През 2003 г. той регистрира „Фондация ВМРО”, в която са вкарани имотите на организацията. Тя е записана в частна, а не в обществена полза, за да могат законно да се използват приходите от имотите от дейците на ВМРО, тоест от свитата на Каракачанов. Фондацията е вписана в Пазарджик! Едва през 2013 г. седалището й се мести в София, на ул. „Владайска” 48.
Апетитните имоти, които са вкарани във фондацията, са описани в учредителния акт, който е публикуван в Търговския регистър: огромни сгради и терени в центъра на София, Банско, Дупница, Благоевград, Пловдив, Гоце Делчев, Разлог, Варна, Пещера и други градове из страната, начело с Македонския дом на „Пиротска” 5, където е седалището на ВМРО.
Да отбележим, че тези имоти са на възможно най-централни и хубави места и носят тлъсти печалби за войводите. Какви са точно приходите от наемите обаче и информация, старателно крита от редовите членове на организацията. Заради това на няколко конгреса на ВМРО избухват мощни скандали.

Официалното обяснение е, че с наемите от тези имоти се насърчава българщината в Македония и Западните покрайнини, но с тези пари се поддържа и луксозния живот на несменяемите шефове на ВМРО, за чийто лични богатства се носят легенди.
Да допълним, че частното благосъстояние на партийния елит и неговите протежета е солидно допълнено и с паричните потоци, които се вливат от издаването на български паспорти, бизнес който от години е под ръководството на върхушката във ВМРО, а също и на нейните водещи офицери от Държавна сигурност.
Източник: Уикенд 

В най-скоро време ще изритат Каракачанов от ВМРО