Из коридорите на властта и в медиите плъзна мълвата, че външният министър Николай Милков е бил уволнен от президента Румен Радев в последните седмици от мандата на настоящето служебно правителство.

 

Точно 3 дни след участието си в публицистичното предаване "Панорама", където за пореден път Милков изрази антируски позиции, шефът на Външно се оказа пратен не къде да е, а на 3000 километра от София – в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Където всъщност постът стои вакантен вече повече от година. 

 

Уволнен ли е външният министър?

Каква е истината за рокадата начело на МВнР? От както е назначен за външен министър, дипломатът със солиден стаж в кариерата, включително отвъд Океана, системно демонстрира мнения и тези против Владимир-Путиновия аташе у нас.

 

Многократното мъмрене на Елеонора Митрофанова от сградата на "Александър Жендов" чрез Милков, включително заради интервюто пред сочения за четирихилядник Мартин Карбовски, в което тя обяви на висок глас как би гласувала за "Възраждане" на Костя Копейкин, беше разтълкувано от мнозина като поведение в разрез със сигналите от "Дондуков" 2. 

 

Миналия петък Милков дори си позволи да намекне, че макар да опитва да държи прозападната, цивилизована позиция, че България е с Украйна и против агресора Русия, тя съвсем не се възприема като национална. Той каза, че ако някой гледа България отвън и се опитва да анализира действията й, няма да успее да се ориентира и да прецени - всъщност София на Киев ли иска да помага, или на Москва. Единствено, по думите му, ясно си личало, че страната е в унисон с натовските си партньори по начина, по който гласува в Общото събрание на ООН и по процент от БВП, дадени за Украйна. 

 

Именно този конфликт – между Милков и посочения от руския генерал и стратег Леонид Решетников за президент още през 2016 г., стана причина за шушукания из коридорите на властта, че може би външният министър "хвърчи" от София към Брюксел като наказание, идващо от главнокомандващия – президентът Румен Радев. 

 

Според запознати обаче още при първата порция дипломати, назначени от в момента действащата изпълнителна власт. Милков е получил оферта да замине като посланик в НАТО още през февруари. 

 

В петък пък министърът заяви:

"Президентът ще вземе решението кога точно би следвало аз да замина като посланик в НАТО, в зависимост от това ще бъде взето и решението дали трябва да бъде назначен нов служебен министър на външните работи. Логиката на едно такова назначение е, че то е спешно". 

Над година постът бе свободен, след като бившият премиер Кирил Петков привика от Брюксел тогавашният ни представител в Брюксел Драгомир Заков, за да го назначи за външен министър след крутите издънки на Стефан Янев като шеф на Външно.

 

А реверансът на Радев спрямо фигурата на Милков и изпращането му в Брюксел със солидна заплата е част от противоречивата реторика на държавния глава по отношение на линията Запад-Русия - у нас с множество прояви на меко отношение спрямо Русия, а пред ЕС и НАТО партньорите - далеч по-остра дипломация - именно против Москва, твърдят още запознати с двойствената политика на президента. 

 

За министър на външните работи пък служебното правителство назначи Иван Кондов. Той надали ще е на поста си повече от месец, тъй като така или иначе предстои служебната власт да се оттегли.

Източник: Уикенд