Министърът на финансите Асен Василев продължава совалката си в кабинетите на видни американски политици, като, както личи от съобщенията на оглавяваното от него министерство, топ темата е енергетиката.

 

С български привкус е бил разговорът за присъединяването на страната ни към еврозоната, който Василев проведе с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

 

Енергетиката на фокус

Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". Тези теми Асен Василев обсъди със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн. Двамата разговаряха и за енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

 

Както е известно, "Лукойл" заяви, че (подложена на натиск) преразглежда стратегията си по отношение на своите активи в България и обмисли продажбата им. И политици, и експерти изтъкват, че е важно бургаската рафинерия да попадне в ръцете на стратегически инвеститор (от САЩ или от Западна Европа), който да дойде с нови дългосрочни договори за закупуване на петрол, алтернативен на руския.

 

Транспортната и енергийна свързаност Север-Юг между Гърция, България и Румъния, Василев обсъди ден по-рано и със Скот Нейтън, изпълнителен директор на Американската корпорация за международно развитие (International Development Finance Corporation (U.S.DFC).

 

В България DFC участва в проекта за разширяване на газовото хранилище в Чирен.

 

Както съобщи МФ, Василев и Нейтън дискутираха потенциалното включване на американската организация в проекти, свързани с възобновяеми източници на енергия - ветропаркове, соларна и геотермална енергия, както и инвестиции в съхранението им. Във фокуса на разговора е била и АЕЦ "Козлодуй".

Асен Василев и заместник-секретарят по финансите на САЩ Уоли Адейемо

Снимка: Министерство на финансите

На високо ниво беше срещата на Асен Василев със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо във вторник във Вашингтон. Предмет на разговора бяха "важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество и подкрепа". В срещата участваха Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия.

Асен Василев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева

Снимка: Министерство на финансите

Пътят към еврозоната

Готовността на България за присъединяване към еврозоната беше основният акцент в разговора на Асен Василев с Кристалина Георгиева във Вашингтон също във вторник. Двамата обсъдиха всички аспекти от подготовката на страната ни за влизане в еврозоната, сред които техническата готовност на финансовия сектор, на банките и на администрацията и стартирането на публична информационна кампания, съобщи МФ.

 

По отношение на изпълнението на техническите критерии за членство министър Василев отбеляза постигнатото: 22% дълг спрямо БВП, което прави страната ни втора в ЕС сред страните с най-нисък дълг; бюджетен дефицит за 2023 г. от 2,2% от БВП, като в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, допустим според Маастрихтските критерии.

 

Към момента единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията. Василев потвърди, че 1 януари 2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната.

Източник: dir.bg