Предполагат, че ще получи нещо в замяна за услугата

Депутатите масово са на мнение, че президентът Росен Плевнелиев защитава със зъби и нокти позицията на фармацевтичната мафия у нас за сметка на здравето на българското общество.

Те стигнаха до това заключение, след като държавният глава наложи вето върху направените поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, отбелязва на страниците си вестник „Монитор”. Плевнелиев наложи вето върху текстовете, с които се въведе изискване, търговците на медикаменти на едро, да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки от продуктите включени в позитивния списък, който изнасят зад граница. След това търговците трябва да изчакат 30 дни, за да бъде преценено дали този износ няма да навреди на вътрешния пазар.

[caption id="attachment_307010" align="alignleft" width="300"]Предполагат, че Плевнелиев има личен интерес от ветото Предполагат, че Плевнелиев има личен интерес от ветото[/caption]

Поправката имаше за цел да противодейства на случаите на изчезване на животоспасяващи лекарства по родните аптеки, които напоследък зачестяват все повече. Търговците прибегнаха до масов износ на медикаменти, които се продават значително по-скъпо в останалите страни от Европейския съюз и съответно реализират по-големи печалби. Запознати с бранша заподозряха още при налагането на ветото, че президентът Росен Плевнелиев действа в полза на едрия бизнес на лекарствения пазар у нас, който е известен като „бялата мафия”.

От парламентарната трибуна, зам.-председателят на здравната комисия в парламента Димитър Димов от „Атака” изрази своето възмущение от поведението на президента. Според Димов, Росен Плевнелиев обслужва фармацевтичната мафия и не е толкоз загрижен за свободния пазар, колкото за бизнеса на олигарсите-собственици на огромни фармацевтични компании, които са му близки приятели. Националистът припомни, че по време на посещението си в Китай, Плевнелиев заведе само представители на КРИБ и допълни, че председател на тази организация е мултимилионерът Огнян Донев.

Депутатите се обединиха около твърдението, че е неморално и ненормално президентът да защитава интересите на търговците и подчертаха, че ветото му, е акция в услуга на един капитал, от която вероятно очаква да получи нещо, пише Блиц.