От властта се опитват напълно да смажат хорското недоволство срещу тях

Нечувана наглост обмислят управляващите. Хората от властта обмислят да въведат нова промяна в Наказателния кодекс, според която снимането на други хора без тяхно знание или пък с изричното им несъгласие, ще бъде третирано едва ли не като углавно престъпление.

[caption id="attachment_262073" align="alignleft" width="300"]Затвор, ако снимаш протестите Затвор, ако снимаш протестите[/caption]

Това на практика означава, че всяка една медия, която снима протестите, ще нарушава закона. Същото се отнася и за обикновените граждани, които в момента снимат нон стоп случващото се по улиците на София и го качват в социалните мрежи. Ако новият законопроект бъде приет, всички те ще трябва да бъдат наказани с глоба, пробация и дори до една година затвор.

Адвокат Свилен Овчаров, съдебен защитник на природозащитни организации, е категоричен, че това се прави единствено с цел да се ограничи влиянието от протестите срещу кабинета през изминалата година. Припомняме ви, че сега действащият закон гласи, че всеки човек има право да не бъде сниман, ако не желае. Ако се намира на обществено място обаче - като улица или площад, където е обичайно да се провеждат демонстрации и и изрично не декларира нежеланието си да бъде в кадър, то се счита, че не е противозаконно да се направи фотосът, предават от offnews.bg.